Najčudniji običaji u našim krajevima

O duhovnom stanju određenog naroda najviše se saznaje kroz proučavanje njihovih običaja i tradicije. Običaji su nastali da bi zadovoljili različite ljudske potrebe, oterali strahove, upozorili na opasnost koja sleduje, ili podržali veru u nešto više.

Globalizacija u svetu dovodi do izmene elemenata običaja, međutim, tradicionalistička struja na Balkanu još uvek uspeva snažno da odbrani njihovu duhovnu dimenziju. Najznačajnija uloga jeste čuvanje identiteta naroda. Dok običaji jednog naroda postoje, na snazi je njegova autentičnost koja ne može biti oduzeta, izgubljena ili potisnuta.

Pored dobro poznatih narodnih običaja poput jezika, religije, običaja vezanih za krštenje, svadbu, odlazak u vojsku, izvojili smo najzanimljivije običaje i verovanja, koja su najčešće oličenje praznoverja. Sledi niz najčudnijih običaja naše, i zemalja srodnih njoj.

– Dobro vam je poznato polivanje vode za onim ko je pošao da obavi važan posao. Takođe ukoliko ste zaboravili nešto, a već izašli iz kuće, ne valja se vraćati nazad.

– Ako jedete mrvice sa stola, imaćete mnogo novca. Hleb simboliše Hristovo telo i on se ne    okreće naopako. Okrajak hleba bi trebalo da jede devojka, da bi je svekrva volela. Dok se jede ne peva se, u suprotnom taj će imati ludog partnera.

– Torbu ne treba držati na podu, jer ćete biti siromašni. Držanjem ruku između butina dok sedite, slutite prosjačku sudbinu.

Foto: citluk.net

– I danas se primenjuje običaj prenošenja neveste preko praga. Veruje se da su naši preci, Stari Sloveni sahranjivali mrtve ispod kućnih pragova, pa se zato prenošenjem mlade preko praga ne vređa grob predaka. Međutim, sklapanje braka među maloletnicima koji se uopšte nisu poznavali, već su o njihovoj sudbini odlučivali roditelji, jedan je od običaja koji se više ne primenjuje.

– Novorođenčetu se poklanja novac, kako bi sebi „kupilo“ brata ili sestru. Vezuje se crveni konac oko ruke, koji navodno štiti od uroka.

– Ako nekoga pohvalite za lepotu, što pre izgovorite „pu pu pu da te ne ureknem“.

– Ne otvarajte kišobran u zatvorenom prostoru, kako ne biste navukli baksuz.

– Znate šta da radite kada sretnete odžačara, ili vam crna mačka pređe put.

– Ne prolazite ispod merdevina, a đubre ne bacajte po mraku, da ne izazovete svađu sa bližnjima.

– Razbijete li ogledalo, sledi vam sedam godina nesreće.

Neki od ovih običaja i verovanja nemaju objašnjenje, ali se bespogovorno prihvataju. Najverovatnije je da reakcija kada čujete jednu od ovih banalnih misli, zavisi od nivoa vašeg obrazovanja. Stoga, da li biste se usudili, pa prečuli i izignorisali?