Mart u Muzeju afričke umetnosti u Beogradu

Besplatna projekcija filma „El Šat – Nacrt za utopiju“ Ivana Ramljaka u martu u Muzeju afričke umetnosti

Muzej afričke umetnosti i u martu predstavlja zanimljiv i bogat program za svoje posetioce.

U četvrtak, 7. marta u okviru besplatnog programa za starije sugrađane (55+) „MAU za sve, svi u MAU biće održana radionica izrade nakita od tekstila i drugih materijala uz uvodno predavanje „Nakit kao ukras, lični predmet, oznaka etničkog ili kraljevskog statusa”. Ovaj program nastao je sa ciljem podsticaja integracije i aktivnog učešća starijih osoba u programima MAU.

Još jedan program koji izaziva veliko interesovanje jeste „Nedelja u MAU koji se organizuje za pojedinačne i porodične posete i podrazumeva paralelni program kustoskih vođenja za odrasle i kreativnih radionica za decu uzrasta od 6 do 12 godina. I tokom marta, na programu su stručna vođenja za odrasle kroz taktilnu izložbu „Vidi, dodirni, oseti“ i kreativna radionica „Kakva je to riba dvodihalica?“.

Foto: MAU, Promo

Koristeći različite teksture papira i druge materijale deca će biti u prilici da osmisle i naprave taktilnu sliku sa motivom ribe. Inspiracija za dečji kreativni rad biće bronzana figura ribe iz zbirke Muzeja prikazana na trenutno aktuelnoj izložbi „Vidi, dodirni, oseti“ i interpretacija odlivena u gipsu, koja verno prenosi formu, reljefne ukrase i omogućuje taktilni doživljaj predmeta. Prijavljivanje na radionice je obavezno putem mejla kontakt@mau.rs.

U petak, 22. marta u 18 časova biće održana besplatna projekcija filma „El Šat – Nacrt za utopiju“ autora Ivana Ramljaka koji je ujedno biti i gost Muzeja. Nakon projekcije biće održan razgovor sa autorom uz moderiranje Ane Knežević, kustoskinje MAU. Film govori o veoma važnom delu jugoslovenske prošlosti koji je i danas deo kolektivne memorije Dalmacije, a koji pamti evakuaciju i život velikog broja Dalmatinaca u Egiptu tokom Drugog svetskog rata.

Krajem marta u MAU će biti postavljena izložba „Otisak vremena“ koja predstavlja stvaralaštvo Lane Vasiljević i Marije Ćalić, dve savremene umetnice koje kroz istraživanje i preispitivanje sopstvenih sećanja na Afriku stvaraju lične otiske vremena.

Muzejska izložba pod nazivom „Duhovi Afrike – Ritualna zapadnoafrička umetnost“ nastavlja svoje putovanje po zemlji i regionu i od 21. marta do 12. aprila 2024. godine gostuje u Centru za kulturu Svilajnac. Autor i kustos izložbe je Aleksandra Prodanović Bojović.

Foto: MAU, Promo

Podsećamo Muzej afričke umetnosti je prvi i jedini muzej u regionu koji je isključivo posvećen kulturama i umetnostima afričkog kontinenta. Stalnu postavku čine značajni primerci pre svega zapadnoafričke umetnosti i ona uključuje odabrane predmete iz zbirke koju su formirali osnivači muzeja, Veda Zagorac i dr Zdravko Pečar.

Za više informacija i prijave na radionice (prijave su obavezne) posetite sajt: https://www.mau.rs/cp/