Karmen – Strast, ljubav, tragičnost i fatalnost

0
1728
Karmen - Strast, ljubav, tragičnost i fatalnost

Ko god je imao prilike da pogleda operu Žorža Bizea “Karmen”, na um mu verovatno pada popularna “Habanera” i polako  dopušta sebi da je (neuko kao ja) pevuši i nežno kotrlja pokraj zuba dok ne dotakne usne. Poznata priča o španskoj, ciganskoj devojci bazirana na noveli Prospera Merima i danas nailazi na oduševljenje, a lik Karmen intrigira svojom senzualnošću i drskošću.

pinterest.com

Prvobitno postavljena u 19. veku u Sevilji, priča se fokusira na vojnika Don Hosea, ispravnog, poštenog i privrženog porodici koji biva stavljen na iskušenje u vidu prelepe i fatalne Karmen. On predstavlja neku vrstu ulova za nju, jer je isprva ne primećuje. Žena koja je strasna, žestoka, ali i hladnokrva, hedonistička ostvaruje svoj naum i osvaja srce Don Hosea koji postaje zaslepljen svojom željom za njom. Za posedovanjem.

Nakon osvajanja, Karmen gubi interesovanje za Don Hosea, koji napušta Mikaelu, dom, porodicu kako bi bio sa Karmen, dok u jednom momentu ne shvati kako je nikad ne može imati. Divlja želja koja kola njegovim venama, bes i bol mrače njegov razum i on donosi sudbonosnu odluku koja se sastoji u tome da ukoliko je on ne može imati – neće ni niko drugi. Opera se završava tako što mu Karmen govori da ga ne voli, dok on izvlači nož kojim je probada.

Tok ove opere se menja zbog činjenice da je sve više izvedba i reprodukcija “Karmen” na potpuno drugačiji način. Marija Pahes je španska igračica i koreograf koja izvodi predstavu “Ja, Karmen” veoma različite tematike od originala. Sam šou je u potpunosti posvećen ženama i pokušava da nadmaši niske porive koji postoje u Bizeovoj fantaziji o Karmen. Fokus je na predstavljanju žene onakva kakva jeste, ne kao fatalne, pogubne po muški rod. Razdvaja se fantazija od realnosti. Ali, da li španjolska fatalna žena Žorža Bizea može biti zamenjena stvarnom, gotovo feminističkom Karmen?

Sudbina mlade Karmen živi u izboru njenih partnera, a njena želja za svojom slobodom košta je života. Fatalnost koju nosi ljubav, drama, smrtnost i strast je ono što čini ovu operu tako tragičnom za publikom, ali i ujedno tako poželjnom za gledati. Karmen možemo secirati, rekonstruisati, posmatrati iz različitih uglova, ali ona mora ostati ono što jeste – sinonim za strast. Stvarna žena, od krvi i mesa, različite boje kože, fizičkog izgleda, psihe može u svakom trenutku biti strastvena, obična, izmaštana, realna, energična, mirna; to je prednost kojom nadmasuje lik iz opera, jer je sudbina Bizeove Karmen unapred određena.  

Karmen je arhetipsko otelotvorenje žene koje postoji u svima nama, samo je kod nekih pod ključem, a kod nekih je oslobođena. Zato bi bilo potpuno stravično, kada bi opštepoznatu zavodnicu, ženu proključale strasti i ljubavi, nezavisnosti i drskosti, sveli na prosečnost.  

Baletska premijera, Liam Scarlettimage // image: kulturkompasset.com

Karmen,
Ostani mi dobro
Mi živimo od tvog pogleda
Struja teče našim udovima
Kad se ti pokreneš
Karmen,
A divlje se krećeš,
Svesna svoje moći,
Krila niču iz tvojih leđa dok se uspinješ
Ujedaš žilu kucavicu
Karmen,
Ti nisi anđeo
Potičeš od Hama
Prokleta da si
Dok sam u tebi,
Ja vičem:
“O, Fortuna!”
Oh, Karmen
Kradljivice muškarčeve duše
Ja sam na tronu,
Ja sam kralj
Zašto ne možeš biti robinja?
Karmen,
Bašta Edena je u tebi
Ti si
Ereba i Nikta
Afrodita ti je majka
Karmen,
Ostavi me da umrem
Dotakao sam božanstvo.
O, Fortuna!