Japanski vozovi nikad ne kasne

Ako svakodnevno koristite domaći gradski prevoz, vrlo dobro znate kakve sve stresove i šokove možete preživeti dok ne stignete na odredište. Klackate se dva sata sa jednog kraja grada na drugi, razmišljajući kako bi za to vreme stigli do Šapca ili Novog Sada. Neretko kasnite gde god da krenete.

Svakako da priča – “kasnim zbog prevoza”, na poslu ili u školi nije nerealna, ali velika je verovatnoća da vam neće poverovati, pa ćete biti primorani da krenete čitavu večnost ranije, preventive radi.

Stanovnici Japana nemaju tih problema.

Kod njih prevoz nikada ne kasni, a ako kojim slučajem zakasni oni to shvataju veoma ozbiljno. Ukoliko do toga dođe, kondukter ide redom i izvinjava se lično svakom putniku, iako bi to mogao da uradi i putem mikrofona. Ako voz pak kasni više od 5 minuta, svaki putnik dobija nalepnicu, odnosno „opravdanje“ kojim dokazuju šefu na poslu ili nastavniku u školi da nisu krivi zbog kašnjenja.

Japanci na ovaj način poštuju tuđe vreme, a svet bi od njih mogao nešto da nauči.

Tokio svakodnevno napušta 323 Šinkansen voza koja svakoga dana prevezu 400.000 putnika. Ovi vozovi osim što ne kasne poznati su i po tome što mogu da dostignu brzinu veću od 300 kilometara na sat.

Trains in Japan

We have much to learn from these people: goo.gl/ckIAFC ??

Publié par Fuck it all and go traveling sur lundi 26 décembre 2016

Naslovna fotografija: blippo.com