Izložba slika i skulptura “Zovite me nežnost” u Kulturnom centru Srbije u Parizu

Umetnici inspirisani poezijom Žaka Prevera

14.mart – 7. april 2024.

Zovite me nežnost” ( “Аppelez-moi tendresse”)  je naziv izložbe slika i skulptura, autora Miljana Stevanovića i Radeta Mutapovića, koja će biti otvorena 14. marta u Kulturnom centru Srbije u Parizu, a u produkciji Galerije Štab iz Beograda. U pitanju su najnovije produkcije dvojice mladih umetnika, čiji rad galerija Štab prati i podržava.

Ova izložba predstavlja jedinstveno poetsko, umetničko istraživanje inspirisano plemenitom, nežnom i utopijskom poezijom Žaka Prevera. Kako kustoskinja izložbe Ana Kršljanin ističe – „Autori se ne bave prostim mimetičkim reprodukovanjem stvarnosti, naprotiv ona je propuštena kroz njihove lične percepcije sveta, kroz introspekciju i samorefleksiju. Često su ključni motivi od kojih polaze, apstrahovani i ogoljeni do emocije. Udruženi su u težnji da zajedničkim delovanjem na prostor stvore laku i vazdušastu atmosferičnost sa akcentom na tanano, lirsko i organsko poimanje sveta. Njihovi svetovi su umekšani i utišani, ali istovremeno iskonski, jer u njima pulsira sam život“.

Foto: Galerija Štab

Slike Miljana Stevanovića velikog formata predstavljaju jednu od najprisutnijih tema u čitavoj istoriji umetnosti – pejzaž. Prikazani predeli su asocijativni, nedefinisani, stoga univerzalni – izvedeni jezikom lirske apstrakcije. U jedinstvenom vrtu sočnih boja i organskih predela nalaze se i pažljivo odabrane skulpture životinja Radeta Mutapovića iz Preverove poezije. One su istovremeno bezazlene i divlje, snažne simbolike ukazuju na arhetipove večno suprotstavljenih strana – ljubavi i mržnje, dobra i zla, iskušenja i zabranjenog voća.

Iz teksta kataloga, kustoskinja izložbe Ana Kršljanin:

„Kontekst koji  nastaje simbiotskim spajanjem poezije kao najčistije forme pisanog stvaralaštva, slike i skulpture ukazuje na protok života, cikličnost, smenu ljubavi i patnje, divljine i neukrotivosti ali i borbe za opstanak i slobodu kakva je svojstvena anarhisti, odmetniku i sanjaru kome ovom izložbom dajemo odu“.

Foto: Galerija Štab

Izložbu “Zovite me nežnost” publika može pogledati od 14. marta do 7. aprila 2024. godine u Kulturnom centru Srbije – 123 Rue Saint Martin, Pariz. Svečano otvaranje planirano je za četvrtak 14. mart u 19 časova.