Izložba “Identiteti” u galeriji Arte: Marina Abramović, Maja Uzelac, Džoni Racković…

Otvorena je izložba “Identiteti – peta izložba u okviru projekta Kolekcionar kao kustos i selektor. Izložba će trajati do 19. novembra, a radovi će biti izloženi u četiri izlagačka prostora galerije ARTE .

Lidija Delić

Peta po redu izložba u okviru projekta galerije ARTE, Kolekcionar kao kustos i selektor, nosi naziv ’’Identiteti’’ i otvorena je u četiri izlagačka prostora ove galerije (Andrićev venac 4 i 12, Kralja Milana 3 i 48), uz prisustvo velikog broja umetnika koji su izlagali, ljudi iz javnog i kulturnog života Beograda i ljubitelja umetnosti. 

Sve do 19. novembra, posetioci će biti u prilici da vide ovu značajnu izložbu, koja predstavlja radove umetnika mlađih generacija, čija su dela nastala tokom poslednjih šest decenija. Stvarajući u postmodernoj eri lišenoj jasno definisanih stilskih pravaca, ovi umetnici kroz individualni lični izraz teže da kreiraju sopstveni identitet. 

Marina Abramović, Aleksandar Cvetkovića, Čeda Vasić, Mrđan Bajić, Radoš Antonijević, Uroš Đurić, Džoni Racković, Nebojša Bežanić, Saša Pančić, Ivona Pleskonja, Žolt Kovač, Petar Mirković, Mihael Milunović, Marina Marković, Petar Mošić, Lidija Delić, Vuk Vučković, Kristina Pirković su samo neki od njih.

ARTE galerija nastavlja sa projektom Kolekcionar kao kustos i selektor, čiji je osnovni cilj da premosti jaz između privatnih i javnih zbirki, te publici omogući pristup radovima koji se, iako u privatnom vlasništvu, lako mogu naći u muzejskim kolekcijama. Izložba realizovana u prvoj polovini 2022. godine Kolekcionar kao kustos i selektor (4) – Veliki format, označila je početak etape koja promatra studiju slučaja “velikog formata” pri čemu se prevazilaze osnovne tri prostorne dimenzije, te se “veličina” umetničkog dela posmatra kroz prizmu istorijskog, odnosno vremenskog konteksta.

Kolekcionar kao kustos i selektor (5) – IDENTITETI nastavak je ove etape, gde će se kroz radove velikog formata, prikazati stvaralaštvo i senzibilitet mlađe generacije umetnika. Generacije umetnika rođenih posle Drugog svetskog rata, podeljene su u dve grupacije, a prelomna dekada koja ih razdvaja su burne devedesete godine. Za starije umetnike ta dekada predstavljala je tranzicioni period, dok za mlađe definiše društveni milje u kome su se razvijali. Kako je muzejska praksa bila neaktivna u ovom periodu, umetnici su sa publikom ostvarivali komunikaciju pretežno kroz galerijsku izlagačku praksu.

“Izložba “Identiteti’’ okupila je veliki broj umetnika koji su trenutno aktivni na umetničkoj sceni. Proces stvaranja sopstvenog identiteta za ove, publici već poznate autore, još uvek traje, a na njega veliki uticaj imaju manifestacije poput Oktobarskog salona u Beogradu i Venecijanskog bijenala likovnih umetnosti. Izložba je otvorena uoči jednog takvog događaja, “Art Market”-a u Budimpešti na kome će se predstaviti neki od autora čiji su radovi trenutno izloženi u ARTE galeriji. Ovom izložbom želimo da najavimo uključivanje savremenih umetničkih tokova u naše programe, te će se slični projekti raditi i u budućnosti.” – kaže Jana Milosavljević, istoričarka umetnosti, kustoskinja ARTE galerije

ARTE galerija je napravila izbor radova savremenih autora, presekom iz privatnih umetničkih kolekcija, a autori su selektovani na osnovu njihovih dostignuća na lokalnom i internacionalnom planu.

Posetite ’’Identitete’’ do 19.novembra 2022. godine.