Svakidašnje misterije: Istorija malog džepa na farmerkama

Velike misterije često nam se otkrivaju same, ali uvek ima onih malih stvari koje ostaju nedokučive, ma koliko o njima promišljali. Jedna takva mala-velika misterija je svakako onaj minijaturni džep sa desne strane farmerica. Svake farmerke ga imaju, i niko ne zna čemu on zapravo služi!

Koliko puta vam se desilo da krenete nešto da stavite u desni džep i zapnete slučajno za tu pregradicu u koju zapravo ništa konkretno ne može da stane? Ona predstavlja sastavni deo dizajna svih farmerica i retko ko njen smisao dovodi u pitanje, jednostavno prihvatamo da taj džep tu postoji. A zapravo, minijaturni džep ima dugačak istorijat i poprilično opravdanu svrhu.

Levi Strauss, pokretač najpoznatijeg brenda farmerica Levi’s, prvobitno je proizvodio pantalone od džinsa kao radno odelo za kauboje i rudare. U čuveni mali džep kauboji su odlagali džepne satove, a kako se tvrdi na zvaničnom sajtu Levi Strauss-a, ova dodatna pregrada imala je i druge funkcije. Otud je ovaj džep poznat i kao „kondom džep“, džep za sitninu, džep za tikete itd.

A nitne? Sigurno ste i njih primetili, to su oni mali metalni dugmići. Nekoliko ih se nalazi oko džepova, na mestima gde se završavaju štepovi.

Čini nam se da i oni tu stoje čisto iz dekorativnih razloga, a zapravo ovi mališani obavljaju veliki posao. I one su patent Levi’s-a, nakon što su se rudari požalili da im se farmerice brzo raspadaju. Metalne nitne zapravo služe da učvrste šavove i osiguraju da ćete izdržljivošću svojih farmerki biti još dugo zadovoljni.

Izvor fotografija: elitedaily.com