I danas si bio heroj

Životne brige idu u skladu sa godinama. Najpre brinemo oko obrazovanja, pa posla, pa što smo prešli dvadeset petu, nemamo još ni partnera, a kamoli prsten na ruci, pa što prelazimo tridesetu, a još nemamo decu. Uvek nešto fali, nešto nije dovoljno, a zaslepljeni stereotipima “ispravnog” života koje nam društvo nameće, ni ne obraćamo pažnju na ono šta smo postigli, jer smo zaokupljeni sledećim životnim korakom.

Zastanite malo, preispitajte se šta ste ostvarili i zbog čega bi trebalo da budete ponosni na sebe.

Samostalni život

Usudili ste se da se odvojite od roditelja, misleći: “Sad sam svoj čovek, ima da šetam po stanu bez odeće, da ne spavam noćima  ili da prespavam popodneva, žurka kako otvorim oči”.

Ispostavilo se da su se stvari ipak malo drugačije odvijale. Posle petog dana života na brzoj hrani i sendvičima, shavatate da ćete ipak morati da uđete u kuhinju i napravite nešto što se jede “kašikom”, što podrazumeva urnisanje kuhinje, a potom i sređivanje iste. Vrlo verovatno i da ste ofarbali par komada odeće dok niste savladali mehanizam komplikovane veš mašine, otpušivali cevi gurajući glavu ispod lavaboa, tuširali hladnom vodom jer ste zaboravili da živite sami i da ako vi ne upalite bojler niko neće. Onda kada shavtite da ste i kuvar i pralja i vodoinstalater, a da toga niste ni svesni, tada znajte da ste samostalni i budite jako ponosni na sebe, to je ulazak u svet odraslih na velika vrata. VU-HU!

Znate da kažete IZVINI

Podrazumeva se da se nećeti izvinjavati onda kada to nije potrebno, kao recimo kad ne odgovorite na poruku jer ste bili u kupatilu. Iskreno se izviniti, kako svojm bližnjima, tako i nekoj bakici koju slučajno zgaziš u punom busu, prihvatanje je odgovornosti za svoj postupak.

To bi značilo da ste svesni sebe i da nemate problem da priznate kada grešite, nastojeći da to ispravite. U većini slučajeva za prihvatanje odgovornosti potrebna je velika hrabrost. Nakon izvinjenja i sami ćete se osećati bolje. Ako nemate problem da priznate da niste u pravu – vi ste jedna emotivno zrela osoba i to je zaista velika stvar.

Napustili ste toksičnu vezu

S obzirom da ste bili “trovani” pogrešnom ljubavlju, niste imali snage da presečete jednom za svagda. Ali kada u nekom momentu donesete definitivnu odluku i kada dođe kraj, iako bude teško, svesni ste da je tako najbolje za nas. Ne verujete više da ljubav pobeđuje, tužni ste, a zapravo ste svojoj budućnosti učinili veliku uslugu i za koju godinu, smejaćete se sami sebi kakav ste zaljubljeni idiot bili.

Ali, prekinuti svoju svakodnevnicu i izbaciti spornu osobu iz života, a potom se praviti da je sve u redu i nastaviti dalje, nešto je za šta treba imati petlju. Kada najgore prođe bićete zahvalni sami sebi.

I zato veliko BRAVO za hrabrost i istrajnost, budite i ostanite ponosni!

Uradili ste nešto što vas plaši

Pipnuli ste pauka, izašli na ispit kod onog psiha koji traži da sve deklamujete kao pesmicu, niste dobili neki napad pri ulazu kod zubara, leteli ste avionom, vozili se liftom, seli na motor, spustili se niz nizbrdicu bajsom, poljubili onog kog ste priželjkivali? Deluje zastrašujuće, na prvi pogled čak nemoguće, ali vi ipak prihvatate izazov i to je zaista impresivan korak. Sve što priželjkujemo nalazi se na drugoj strani straha. Ako ste naučili da se prepustite strahu i uradite te strašne stvari uprkos njegovom postojanju, onda znajte da ste neuništivi! Jer to je najbolji način da se tog bespotrebnog i dosadnog straha oslobodite. Za neustrašive – granice ne postoje.

Samo napred Superčoveče!

Svesni ste da najlepše stvari u životu novac ne može da kupi

Džaba nov telefon kad nemaš sa kim da pričas, džaba putovanja ako nemaš sa kim da odeš, džaba novci kad si sam ko ker. Svakako, važno je biti finansijski osiguran kako prosto ne bi pomrli od gladi. Svakako da bi bilo dobro imati neki autić i telefončić, ali život se svodi na osobe, a ne na stvari. Na duhovno, ne na materijalno. Zvuči kao kliše, ali najlepše stvari se zaista ne mogu kupiti. Prijatelj da, odan prijatelj ne. Ljubav da, ali iskrena ne. Diploma da, pamet ne. Operaciju da, zdravlje ne. Roditeljski zagrljaj, samopoštovanje i manje više neke, pa hmmm… najvažnije stvari u životu. Sreća je u nama samima, a pokreće se pomoću ljubavi i harmonije, a ne novcem. Zaista je važno da poverujete u to.

Ako znaš da uživaš u malim stvarima i imaš nekog sa kim se smeješ: sestru, brata, prijatelja, partnera, onda si jako bogat, čoveče, slobodno se šepuri okolo!

Save

Save