Odabrana najbolja pametna rešenja za gradove u Srbiji

Već tri meseca, šest timova koje čine mladi programeri, intenzivno su radili na razvijanju tehnoloških rešenja koja će poboljšati život u srpskim gradovima. Pametne prese za reciklažu otpada, aplikacija koja vas nagrađuje ako koristite bicikl ili pešačite, aplikacija koja vam štedi vreme i novac dajući vam preporuke za najjeftiniju kupovinu, brža i jednostavnija razmena polovnih knjiga, sprečavanje bacanja hrane, pa čak i brže i jednostavnije rezervisanje terena za rekreativni sport. Sve ovo bilo je deo prvog takmičenja za IT preduzetnike u organizaciji Udruženja BEUM, a uz generalno sponzorstvo kompanije Telenor Srbija.

Takmičenje je zaokruženo finalnim događajem koji se u subotu održao u Starom dvoru, pred 150 gostiju iz sveta tehnologije, preduzetništva i telekomunikacija. Žiri, koga su između ostalog činili i Nj.E. Alona Fišer Kam, ambasadorka Izraela u Srbiji, Dragomir Petronijević, član Gradskog veća i predstavnici kompanija, fondacija i investicionih fondova proglasili su tri pobednička tima. Pobednički tim je Solagro, čije će pametne prese za reciklažu dodatno doprineti ekološkoj održivosti naših gradova, Timster je na drugom mestu i to je aplikacija koje će sve ljubitelje sporta obradovati, dostupna je lakša i brža rezervacija terena i pronalaženje ekipa za mali fudbal, i Veverion je trećeplasirani tim, čija će aplikacija olakšati naše kupovine. Sva tri tima dobila su tri meseca radnog prostora u inkubatoru ICT Hub, kao i pristup novčanom fondu u ukupnoj vrednosti od 10.000 evra, dok je prvoplasirani tim osvojio i dvonedeljno studijsko putovanje u Tel Aviv.

Svih šest finalista ušli su u osmomesečni program obuke i mentorstva u ICT Hub-u, gde su, osim novih znanja o pokretanju i vođenju startapa, stekli i neophodne informacije o konceptu pametnih gradova i dobili priliku da se povežu sa najrelevantnijim regionalnim stručnjacima u ovim poljima.

„Smart City Challenge Serbia nastoji da inspiriše novu generaciju talentovanih srpskih programera i IT preduzetnika, pomažući im da razviju svoje ideje za unapređenje kvaliteta života u gradovima u Srbiji, kao i da pokrene aktivnu diskusiju o konceptu pametnih gradova u Srbiji. Ovogodišnje takmičenje je samo prvi korak u ostvarenju ovih ciljeva.“ – istakao je Đorđe Đorđević, menadžer projekta.

Organizatori takmičenja se nadaju da će ovaj projekat u budućnosti pomoći da gradovi u Srbiji postanu zeleniji, održiviji i pametniji.

Save

Save