Filmovi za koje niste znali da su zasnovani na stripovima

0
998
Filmovi za koje niste znali da su zasnovani na stripovima
Foto: Imdb

Prethodnog leta smo sa nestrpljenjem iščekivali filmove sa omiljenim superherojima poznatih stripova. Imali smo prike da gledamo Logana, Spajdermena, Čudesnu ženu, Čuvare galaksije… Kao što su stripovi više od uskih pantalona i ogrtača, isto bi se moglo reći i za njihove adaptacije.

Prethodnih godina imali ste prilike da odgledate filmove za koje, vrlo moguće, niste znali da su nastali od stripova. Za vas izdvajamo tri takva filma:

Kingsman: Tajna služba (Kingsman: The Secret Service)

Film je zasnovan na stripu The Secret Service čiji su autori Mark Milar i Dejv Gibons.

Izgleda da je Holivud ugrabio Milarov strip, pre nego što je uopšte i objavljen. Zato je zanimljivo da je “Kingsman: Tajna služba” prva koja ima šta da pokaže još od “Fajtera” (Kick-Ass). Film je sličan onome što nam i sam trejler pokazuje; iskusnog špijuna koji obučava trapavog štićenika. Kroz satirične i humoristične elemente publici se prikazuje na koji način funkcionišu špijunske organizacije, kao i nemilosrdan trening koji novi agenti moraju da prođu.

Od septembra ove godine imali smo prilike da vidimo i novi deo Kingsmena koji je baziran na istim stripovima. u Novom delu Kingsmana, pod imenom “Zlatni krug”, naši junaci se suočavaju s novim izazovima. Kada njihovo sedište bude uništeno, njihovo putovanje će ih odvesti do otkrića srodne špijunske agencije u SAD-u pod nazivom Statesman, koja datira iz vremena kada su obe agencije osnovane…

Ledolomac (Snowpiercer)

Zasnovan na stripu Le Transperceneige, od autora Žak Loba, Benjamina Legranda i Žan-Mark Rošeta.

“Ledolomac” je post-apokaliptična sci-fi priča o životu na Zemlji – ili relativnom nedostatku života – nakon što novo Ledeno doba zbriše većinu čovečansta. Jedini preživeli su putnici na vozu po imenu “Ledolomac”, među kojima izbija klasna borba.

Strip je prvenstveno objavljen 1982. ali je tek 2014. preveden na engleskii i izdat iz dva dela: Snowpiercer Volume 1: The Escape i Snowpiercer Volume 2: The Explorers. Iako je ovaj strip slavu stekao zbog sociopolitičkih tema kojima se bavi, Rošet je priznao da autori nisu imali toliku političku svesnost, već su hteli da naprave svet u kome bi reflektovali problematiku nerešenih pitanja koja muče današnjicu.

Grad heroja (Big Hero 6)

Likovi iz filma vuku korene iz stripa “Men of Action”, od autora Stivena Sigala u Dankana Ruloa, kao i iz mini-serije “Sunfire & Big Hero 6” čiji su kreatori Skot Lobdel i Gas Valaskez.

U stripu, Big Hero 6 predstavlja ekipu superheroja koju je okupila grupa političara i biznismena, kako bi oformila tim koji bi radio za japansku vladu. Hiro, glavni lik iz filma, u stripu je jedan od tih superheroja. On je mladi ekspert za robotiku, koji se priključuje timu zajedno sa robotom kojeg je napravio – Bejmaksom.

Film očigledno preuzima “Diznijev” pristup grupi: Hiro i Bejmaks nakon što otkriju kriminalne radnje, formiraju svoj tim, što u mnogome varira od stripa. Ali, kada uzmemo u obzir to da se u filmu pojavljuje većina likova iz stripa, neke detalje možemo i da zanemarimo.