Feliset – prva mačka u svemiru

Samo šest godina nakon Laikinog tragičnog puta u svemir, jedna mačka je krenula njenim stopama. Odnosno šapama. Mačka po imenu Feliset (Félicette) poslata je u svemir 1963. Njena priča je imala (skoro) srećan kraj.

Felisetina karijera astronauta nije trajala dugo. Onaje sklonjena sa pariskih ulica sa mnogim drugim mačkama-lutalicama, koje je trebalo trenirati i pripremati za odlazak u svemir. Mačke su obučavane na rigoroznim treninzima u Centru za podučavanje i istraživanje aeronautičke medicine u Francuskoj. Francuzi su pre toga već poslali dva pacova u svemir, te su želeli da ovog puta pošalju veće sisare ne bi li istražili posledice bestelesnog stanja i nulte gravitacije na telo.

Astro-mačke su podvrgavane strogim tretmanima, sobama za kompresiju, centrifugi, stavljane su u male kontejnere – sve to da bi se videlo koja je najbolji kandidat za astro-mjauta. Feliset se pokazala najboljom, te je 1963. u raketi Veronik lansirana u svemir iz baze u Sahari. Letela je oko 100 milja iznad Zemlje i provela nekoliko minuta u nultoj gravitaciji, dok su naučnici pratili impulse i napredak putem elektroda u njenom mozgu.

Njena kapsula se ubrzo odvojila od rakete i padobranom bezbedno spustila na tlo, odakle su je naučnici izvukli. Njeno putovanje je trajalo ukupno 15 mniuta.

Putovanju mačke Feliset prethodilo je putovanje kuje Laike. Međutim, Feliset se vratila živa i zdrava na Zemlju gde je proživela svoje poslednje dane. Nažalost, naučnici su je uspavali samo nekoliko meseci kasnije ne bi li istražili promene na njenom mozgu.

Iako su Felisetine avanture kratke, ljudi su želeli da očuvaju uspomenu na nju. Devedesetih godina napravljene su poštanske markice sa njenim likom. Te markice su greškom prepoznale mačku Feliset kao mačka po imenu Feliks i tako su markice dobile lik američkog crtanog lika umesto francuske mačke astronauta.