Emina Sabutay: Volim žene koje zrače jakim karakterom

Emina Skrijelj Sabutay mlada je dizajnerka poreklom iz Novog Pazara, a svoj život trenutno gradi u Turskoj. U Istanbulu živi već sedam godina, gde polako i sigurno gradi modnu imperiju brenda “Emina Sabutay designs”. Iako njen brend postoji tek dve godine, Emina je u svetu mode još od svog punoletstva, gde je radila za mnoge druge evropske modne kuće. Osnovne studije završila je na Internacionalnom Univerzitetu u Novom Pazaru, na Fakultetu za primenjenu umetnost – dizajn i modna kreacija, a svoje školovanje je nastavila na master studijama, na Univerzitetu lepih umetnosti Mimar Sinan, u Istanbulu. Ove godine Serbia Fashion Week je Eminu nominovao za jednu od pet najboljih stranih dizajnera.

Ćao Emina! Kaži nam za početak, koja je to bila prva stvar koju si dizajnirala?

Mogu da kažem da se svoje prve kreacije i ne sećam, verovatno je bilo nešto za moju lutku Baribiku, s obzirom da sam svoje modne crteže počela da radim od svoje šeste godine.

U tvojim kreacijama često se pojavljuje veštačko krzno kao materijal. Kako si se odlučila za takvu opciju radije nego za prirodno krzno i kako tvoji kupci reaguju na to?

Mislim da svaki čovek koji živi u modernom svetu mora da bude svestan činjenice da planetu Zemlju dele i sa drugim živim bićima, i da Zemlja nije data samo njemu na korišćenje – otuda i filozofija moga brenda da bude animal friendly. Imala sam prilike i dobijala sam razne ponude da radim sa pravim krznom, ali lično ne podržavam takav rad, niti upotrebu istog, iz prostog razloga što ne želim da nosim ništa što je mrtvo i ubijeno. Moji kupci su uglavnom ljudi sa kojima delim filozofiju i svesni su zašto je dobro odlučiti se za veštačko krzno, a ne za pravo.

Da imaš samo pet reči, koje bi upotrebila da predstaviš svoje kreacije?

Kreativne, nesvakidašnje, inovativne, svedene i animal friendly.

Kada je moda u pitanju, koje su prednosti, a koje mane što živiš u najvećem gradu Turske, a ne u Srbiji?

Istanbul je pre svega jedna velika metropola, a onda i jedan ogroman, neiscrpan izvor inspiracije. Mogu da kažem da ja imam sreću što živim u ovom gradu, jer Istanbul je grad koji ima jako razvijenu tekstilnu industriju, pa i zbog toga mogu da pratim iz prve ruke sva dešavanja, inovacije, nove tehnologije, koje se dešavaju u tekstilnoj industriji, mnogo lakše nego kad bih živela u Srbiji.

Da li devojke iz Srbije i Turske imaju sličosti kada su u pitanju potražnja i modni ukus? Da li se naše modno tržite u nečemu razlikuje?

Devojke iz Srbije i Turske nažalost su žrtve fast fashion-a, pa se shodno tome i njihovi stilovi podudaraju. Moram da priznam da devojke iz Srbije imaju mnogo više vremena za sebe, pa su i doteranije od devojaka iz Turske. Ovde žene nemaju vremena da se baš toliko posvete sebi, jer život u velikom gradu zahteva mnogo više kežual stila, naravno kad su dnevne odevne kombinaciju u pitanju. Što se tiče samog modnog tržišta, Turska poseduje mnogo veći izbor i to je ono što im diktira pravce u oblačenju.

Imaš li uzore u svom poslu i da li su se možda menjali u određenim periodima tvog života?

Uzore sam imala dok sam još bila mala i dok je za mene moda bila samo hobi, a ne posao. Sada mi se dešava da mi ti isti uzori iz rane mladosti lajkuju slike na Instagramu, kao i da mi pišu, ili da ih lično upoznam i razgovaram sa njima, što smatram da je divno. Sada nisam tip osobe koja ima idole, ali ako mi se sviđa nečiji rad, trudim se da od te osobe naučim što više mogu.

Da li postoji neko na kome bi posebno volela da vidiš svoje kreacije?

Svoje kreacije bih volela da vidim na pevačici Roizin Marfi (Roisin Murphy), Florens (Florence) iz Florence and the Mashine, Skarlet Johanson (Scarlett Johansson), i definitivno na Sari Džesiki Parker (Sarah Jessica Parker)… Volim žene koje zrače jakim karakterom.

Save

Save