Eliza – od zvonkog popa do zavodljivog r&b zvuka

0
817

Svaki umetnik prođe (i prolazi) kroz stvaralačku evoluciju. Muzika nije izuzetak. Muzički razvoj se događa iz brojnih razloga: zbog sazrevanja umetnika, ugađanja tržištu, komercijalizacije. Koliko ste puta čuli ili sami rekli: „Jao okej je meni on sad, ali sam mnogo više voleo/la njegov prvi album!” (Da, Weeknd-e, na tebe mislim)

Retki su umetnici koje volite od samog početka istim intenzitetom, čija vas muzika pokreće podjednako od (nekad traljavih) muzičkih početaka do današnjeg dana.

Eliza (nekada poznatija pod imenom Eliza Doolittle) je pravi primer muzičkog „odrastanja”. Počela je da se bavi muzikom sa samo 13 godina, a šira publika ju je zapazila 2010. godine sa pesmama Pack Up i Skinny Genes. Tada sam je i ja zapazila. Duga crna kovrdžava kosa, krupne oči i zvonak glas koji sa MTV-ja poručuje I really don’t like your skinny genes, so take them off for me… Devojčurak koji dočarava kako je kad ti se neko dopada fizički, a psihički skače po živcima. To je bio pop – slatki, dečiji, zarazni limunada pop.

Narednih godina Eliza je svojim melodičnim glasom bojila elektronsku muziku (da ne kažem trake). Sigurno ste je zapazili u numeri You & Me dvojca Disclosure, u zlatno doba buđenja elektronike. Njihov bit, njen glas – dobitna kombinacija. To je ona muzika koja budi toliko emocija da vas i vene svrbe, a koju ne možete da presedite. Dens katarza u punom sjaju.

Imala je saradnju i sa producentom Wookie u pesmi The Hype – tužna ljubavna priča koja tera na pokret. Eliza je odlično plivala u tim vodama zahvaljujući svom specifičnom i prepoznatljivom glasu, njenom zaštitnom znaku. Iako je se dobro snalazila i u pop muzci, elektronska joj je pružila priliku da pokaže malo više sebe, da se otkrije i izjada publici, a da to ni u jednom trenutku ne zvuči kao bljutava prežvakana ljubavna priča.

Getty

A onda je napravila četvorogodišnju pauzu. Pauzu koja je gotovo nedopustiva u svetu muzike i mladih nada koje svakodnevno izranjaju i bore se za svoje mesto; pauza koja preti da vas baci u zaborav. Možda namerno, možda sticajem okolnosti, čini se da Eliza nije mogla da izabere bolji trenutak za povratak. Ona bira da se izrazi upravo kroz r&b, koji se danas vraća na velika vrata. Odrasla, zrelija, samosvesnija Eliza nam poklanja pesme Wide Eyed Fool, Wasn’t Looking i LIVID. Da smo američki medij, sigurno bismo ih okarakterisali kao smooth, sexy, seductive r&b (što se s razlogom se ne prevodi na srpski). To je muzika koja klizi, koja greje, koja vas topi i rastoči na hiljadu delova. Ljubav iz zvučnika. Dragi slatki ritam i bluz. We can turn the drama into anything we want…

Eliza je konačno odabrala pravi žanr za sebe, zaokruživši time svoj razvoj. Sada željno iščkujemo novi album. Ne smete je propustiti!

Naslovna fotografija: youtube.com