Dulce Pontes zasenila Sava Centar

0
1274
Dulce Pontes zasenila Sava Centar

Publika se ježila od inteziteta glasa portugalske dive

Portugalska zvezda Dulse Ponteš (Dulce Pontes) nastupila je protekle srede pred prepunom velikom dvoranom Sava Centra i opravdala titulu jednog od najznačajnijih svetskih vokala današnjice.

Koncert je u okviru 19. međunarodnog Guitar Art festivala trebalo da bude održan u martu, ali zbog pevačicinih privatnih problema otkazan je i održan 18. aprila.

Na početku koncerta publici su se obratili organizatori Guitar Art festivala, kao i ambasador Portugalije.

Foto: Katarina Vulešević

Dulse je nastup počela pevajući i svirajući na klaviru popularni hit Haleluja (Hallelujah), a glasom je oduvala kako one u prvim tako i one u zadnjim redovima.

Na beogradskom koncertu Dulse je proslavila 30 godina svoje bogate karijere, a publika je pored njenih velikih hitova imala priliku da premijerno čuje neke od numera sa aktuelnog albuma “Peregrinacao” koji je izašao 2017, a sa kojeg se izdvojila numera “Meu Amor sem Aranjuez”.

Dulse se smatra jednom od najpriznatijih portugalskih umetnica sa devet albuma prodatih u više miliona primeraka, uz brojna kompilacijska izdanja. Posebno je prepoznatljiva po čuvenoj interpretaciji pesme ”Canção do mar”- koja je ujedno postala i najizvođenija portugaslka pesma svih vremena. Tokom karijere sarađivala je sa Sezariom Evorom, Hoseom Karerarsom, Karlosom Nunjesom, Jorgosom Dalarasom, Andreom Bočeli, Eniom Morikoneom i mnogim drugima.

Foto: Katarina Vulešević

Ono što je važno napomenuti kada je Dulse u pitanju jeste da je svojim albumom “Lagrimas” ponovo otkrila fado i to u trenutku kada je bio zaboravljen i kada nove muzičke generacije nisu bile nimalo zainteresovane za njega. Ovaj album se smatra najprodavanijim albumom svih vremena u Portugalu, a novu veliku popularnost fada koja počinje u prvoj deceniji 21. veka nije moguće zamisliti bez doprinosa ove portugalske dive.

Ona vešto spaja tradicionalni fado sa savremenim stilovima i traži nove muzičke forme. Njena muzika je pored iberijske muzičke tradicije inspirisana i arapskim, afričkim i brazilskim zvukom. Na albumu  “Focus” sarađivala je sa legendarnim kompozitorom Eniom Morikineom, a album je postigao neverovatan uspeh kao i sledeći dupli CD ”A brisa do coração” koji je uživo snimljenu Koloseumu u Portu.

Koji minut manje od dva sata, publika je uživala u njenim interpretacijama i ritmovima fada. Pevačica se vratila na bis i nakon toga pozdravila publiku.