Balkanika ide u Lisabon

0
1004
reporter.rs

Sanja Ilić sa grupom Balkanika ubedljivo je trijumfovao na Beoviziji. Posle 53 boda od žirija, koja su se pretvorila u 12, ova grupa je osvojila i maksimalnih 12 od publike i sa 24 poena ubeljivo trijumfovala na festivalu. Beovizija je imala dosta propusta i malu posetu, ali kada se sve sabere možemo biti zadovoljni ukupnim utiskom, kao i pobednikom.

Centar “Sava” je bio poluprazan. Produkcijski sve je bilo na nivou i za to Megaton produkcija i RTS zaslužuju pohvale. Što se samih takmičara tiče bilo je prijatnih, ali i neprijatnih iznenađenja. Takmičenje je otvorio Sevdah Bejbi zabavnom numerom “Hajde da igramo sada”. Kartonski likovi izvođača na sceni nisu delovali ubeljivo, kao ni sama pesma, ali za takmičara koji probija led nije bilo loše.

Pauze između pesama popunjavali su voditeljski parovi koje su činili sportski komentator Aleksandar Stojanović i Dragana Kosjerina, odnosno voditeljka Slagalice, Kristina Radenković i voditelj Dnevnika, Branko Veselinović. Aleksandar se trudio da nas i na ovom događaju “zatrpa” zanimljivim činjenicama i informacijama, Dragana se nekoliko puta zbunila, a Kristina i Branko su u zelenoj sobi pokušavali da prave intervjue koje su brzo sekli da bi se održao tok takmičenja.

Posle prve numere publici su se redom predstavljali Rambo i Beti Đorđević sa pesmom “Nema te”, zatim energična Maja Nikolić, koja je uz pratnju plesača i zanimljivu koreografiju publiku odvela u “Zemlju čuda”, a posle nje tu su bili i Srđan i Emil sa rok duetom “Bar da znam” i Ivan Kurtić sa baladom “Ni sunca, ni meseca”. Ono što je zapalo za oko je činjenica da je jedino Maja Nikolić, iako sve vreme osporavana, jedina imala koreografiju i interesantan scenski nastup.

Posle kratke pauze publici su se predstavili favoriti takmičenja Sanja Ilić i grupa Balkanika, a aplauzi pre, tokom i nakon pesme “Nova deca” na neki način su i upućivali na to ko putuje za Lisabon. Koktel Balkan (bivši Koktel bend) je došao spreman, pogotovo pevačica Katarina Sotirović, međutim pesma “Zato” nije izazvala preterane ovacije prisutnih u Sava Centru. Boris Režak je potpuno razočarao sa numerom “Vila”, što potvrđuje i osvojeno sedmo mesto, ali autor velikog hita “Anđeo” prosto nije imao svoje veče. Lana i Aldo su crnim kostimima plenili na sceni, haljina pevačice Lane je bila u najmanju ruku posebna, njihova pesma “Jača od svih” je počela zanimljivim uvodom ali nastavak pesme bio je mlak i bez bilo kakvog uzbuđenja do kraja. Dušan Svilar, pobednik Zvezda Granda iz 2007. godine i školovani solo pevač, otpevao je baladu “Pod krošnjom bagrema”, ali se čini da nije zasijao kao 2013. godine na Beosongu sa pesmom “Spas”. U generalnom plasmanu osvojio je treće mesto, a u bodovanju se čini da mu je zakinuto od strane nekih članova žirija čime je mladi izvođač bio vidno nezadovoljan po završetku takmičenja. Mladi Igor Lazarević je delovao zbunjeno na velikoj sceni i nije adekvatno doneo pesmu “Beži od mene”, koju je sam napisao, što je za njegove godine za svaku pohvalu.

Najveće iznenađenje večeri bila je Saška Janks, koja je izazvala ubeljivo najjači aplauz publike, i numerom “Pesma za tebe”, čiji je autor, potpuno razgalila publiku, ali i žiri koji joj je velikodušno (i zasluženo) davao bodove. Vladimir Preradović Lord sa pesmom “Samo nek se okreće” je razbio monotoniju balada i na kraju izvojevao podeljeno četvrto mesto sa 12 bodova (žiri+publika). Danijel Pavlović, učesnik Operacije trijumf, publici je poklonio “Ružu sudbine”, dobro pevao, ali kostimom vojskovođe i sa previše ljudi na bini, sa sve malom balerinom, ipak loše uklopio pesmu i nastup. Sam finiš takmičenja obeležili su blago rečeno loši nastupi grupa Rejbass sa pesmom “Umoran”, odnosno grupe Osmi vazduh sa drugarima i numerom “Probudi se”, koji su zaista zalutali na Beoviziju. Takmičenje se ipak završilo spektaklom jer su nastupili grupa Biber i DJ Niko Bravo (Nikola Burovac). Iako je pevačica Kalina Panić bila nesigurna u startu, do kraja pesme se oporavila i pesmom “Svatovi” odlično predstavila svoju grupu Biber i pokazala da će do kraja večeri biti jedan od glavnih konkurenata za pobedu. Na kraju se ipak ispostavilo drugačije.

Dok je trajalo glasanje u revijalnom delu su nastupili bivši evrovizijski predstavnici, što iz Srbije, što iz regiona, pa su tako publiku redom zabavljali Jelena Tomašević, Marko Kon i Milan Nikolić sa “Cipelom”, grupa Regina, Milan Stanković, grupa Moje 3, Sergej Ćetković sa pesmom “Moj svijet” iz 2014. godine, Bojana Stamenov, Knez, Sanja Vučić ZAA, Žak Houdek (prošlogodišnji predstavnik Hrvatske) i najzad naša predstavnica iz 2017. godine, Tijana Bogićević.

Nakon revijalnog dela počelo je i bodovanje. U glasanju žirija nije bilo previše iznenađenja posle glasova Vojkana Borisavljevića, koji je očekivano dao 12 bodova grupi Balkanika, ali je već Ivana Peters priredila prvo iznenađenje kada je dvanaesticu dodelila Saški Jenks. Nakon toga je Dušan Alagić glasao manje-više identično po pitanju maksimalnog broja bodova pošto je i njegov pik bio Balkanika. Trubač Dejan Petrović je takođe, kao i frontmenka grupe Negativ, najveću podršku dao Saški Janković, a Željko Vasić je dodelio i treću maksimalnu ocenu Sanji Iliću i njegovoj grupi. Ako je i bilo neke dileme posle glasova žirija, svaku nedoumicu razrešili su glasovi publike. Kada je Branko Veselinović pročitao da je pesma pod rednim brojem šest osvojila 14.698 glasova bilo je jasno koga publika želi da vidi u maju mesecu kao svog predstavnika na 63. takmičenju za Pesmu Evrovizije.

U bekstejdžu je bilo mnogo nezadovoljnih izvođača, ali nije u redu da iznosimo prljav veš jer je ukupan utisak da je bilo više dobrih nego loših stvari. Činjenica je da je manjkalo popularnijih izvođača i kvalitetnijih pesama, takođe je činjenica da je grupa Balkanika bila favorit (od čega nije bežao ni Sanja Ilić po proglašenju) ali je isto tako činjenica da se o Beoviziji opet priča i da će se pričati. Tradicija se, nadamo se, nastavlja i sledeće godine pa ćemo tada možda čuti neke nove hitove koji će nas uveseljavati kao što su nekad.

Naslovna fotografija: reporter.rs