Converse umetnošću prečišćava vazduh

Desilo se nešto veliko. Zapravo, desilo se nešto ogromno. Na fasadi zgrade na broju 1 u Venizelesovoj ulici je osvanuo mural visok preko 25 metara. Uz podršku Conversa i u saradnji sa street artistima Artezom i Wuperom, kao i uz pomoć @sve.roze, mlade članice Converse zajednice kreativaca – nastalo je umetničko delo koje je oplemenilo i obogatilo izgled Donjeg Dorćola.

Ali to nije sve jer ovo delo s temom „Koreni Balkana“ pored duhovnih ima i nezanemarljiva praktična svojstva. Naime, čak 18 galona boje koja je utrošena za izradu ovog murala je funkcionalni ekvivalent broju od 540 stabala.

Zašto stabala, pitate se? Zato što su te boje specijalno spravljene da bi upijale zagađivače iz vazduha i na taj način prečišćavale vazduh. Odnosno, boje od kojih je izrađen mural su sada i metaforičke nove „krošnje Beograda“ koje će vredno raditi na tome da kvalitet vazduha koji Beograđani udišu bude sve bolji i bolji. 

Naše ekološko-umetničko delo je nastajalo punih šest dana, a sam završetak radova je proslavljen i give away-om u kome su svim učesnicima na projektu, kao i članovima Converse zajednice kreativaca, poklonjene Converse patike da u njima nastave da šetaju Beogradom, ali i da u tim šetnjama sada udišu zdraviji vazduh.

Pored Beograda, još 12 svetskih metropola učestvuje u ovoj Conversovoj akciji, a sve dodatne informacije možete da nađete na https://conversecityforests.com/#tree-tracker 

Ukoliko još niste naparili oči i počastili pluća Converse muralom, on vas čeka na uglu Venizelesove i Žorža Klemansoa. I dok čeka – prečišćava.