biPolaroid: Izložba posvećena preispitivanju bipolarnog poremećaja kroz novu vrstu umetničkog izraza

 U četvrtak, 7. oktobra 2021. godine, sa početkom od 19 časova, u galeriji Arhiva Vojvodine, dođite da uveličamo svečano otvaranje izložbe pod nazivom „biPolaroid“ vizuelnog umetnika iz Novog Sada, Uroša Štrboje.

Poznat pod pseudonimom Risk, Štrboja je pionir regionalne grafiti scene i ulične umetnosti, koji, sada, već duže od 20 godine interveniše u javnom prostoru kroz razne vrste medija, tipografije i tehnike crtanja slobodnom rukom.  

Brojni grafiti i murali koji krase zidove Novog Sada i drugih gradova širom zemlje i regiona su delo ovog autora. Ovog puta imaćemo priliku da vidimo kako Uroš preispituje bipolarni poremećaj ličnosti kroz novu vrstu umetničkog izraza. Seriju radova koje predstavlja čine četiri monodiptiha, izraza svojstvenog autorovom radu.

Monodiptisi

Monodiptisi predstavljaju dve oprečne emocije prisutne unutar jedne osobe izražene kroz kontrasne kombnacije boja, a sam biPolaroid ima za cilje da bude više od svojevrsne igre reči: autor kritikuje odrednicu „poremećaj“ i skreće pažnju na ideju da su stavovi društva ono što često onemogućava osobe sa bipolarnim stanjima da žive ispunjenu svakodnevnicu, a ne njihov lični nedostatak. 

Ovo je njegova prva samostalna izložba u galerijskom prostoru, a ovu vrstu umetničkog izraza je predstavio i na grupnoj izložbi sa novosadskim kolektivom Type Five. 

Vidimo se!