REFLEKTOR TETAR PREDSTAVLJA: #ĆAOSVIMA – PRAVDA ZA INFLUENSERE

Šta rade influenseri i kako to rade? Kako izgleda njihovo radno vreme? Kakva su njihova radna prava? Koje kompetencije i znanja su potrebna za bavljenje ovim poslom? Šta su izazovi sa kojima se influenseri suočavaju u svom radu? 

Da li je ovo zanimanje samo trend ili je najava trajne transformacije sfere rada? Postoji li sloboda, tamo gde nema privatnosti? Da li popularnost donosi slobodu ili je oduzima? Koje sve društvene priče, skrivaju fliteri na društvenim mrežama?

Projekat pod autentntičnim nazivom #ĆaoSvima, predstavlja neuobičajno pozorišno iskustvo koje je na repertoaru Reflektor tetatra 26, 27. i 28. septembra.

 

 
 
 
 
 
View this post on Instagram
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

 

A post shared by Reflektor teatar (@reflektorteatar)

Postavljajući gore navedena pitanja, predstava preispituje ideju SLOBODE u savremenom, medijatizovanom svetu. Ona se bavi životima mladih ljudi, u Beogradu, ovde i danas kao i pojavi fenomena influensera, jedne od trenutno najaktuelnijih profesija među omladinom.

Na tematskom planu, u ovoj predstavi, prepliću se priče o kompetitivnosti, internetskoj meritokratiji, uticaju društvenih mreža na međuljudske odnose i komunikaciju. Ovo je predstava o popularnosti, ali i o rodno zasnovanom nasilju, vršnjačkom nasilju, diskriminaciji, slobodi medija i načinu na koji mediji oblikuju savremeni svet.

Predstava “Ćao Svima” odvija se u dve ravni: u virtuelnom i stvarnom prostoru. Upotrebom medija, putem  mobilnih telefona i interneta, predstava traje čitav dan!

Prvi deo ovog pozorišnog komada izvodi se vašom komunikacijom sa likovima predstave putem telefona i i društvenih mreža, a od svakog gledaoca ponaosob, zavisi koliko će joj vremena i pažnje posvetiti, pre samog dolaska na izvođenje. 

Drugi deo predstave se odvija uživo, u prostoru izvođenja. Svi delovi predstave su interaktivni, pa ćete imati priliku da glasate, postavljate pitanja i šaljete poruke likovima predstave.

Kako je nastao projekat #ĆaoSvima?

Predstava je nastala kao rezultat višemesečnog društvenog eksperimenta, sprovedenog na Instagramu.

Četvoro  (fiktivnih) influensera, otvorli su njihove instagram profile i tokom nekoliko meseci, živeli njihove živote. Iza svakog od likova ove predstave, stoji tim koji čine glumac/ca, dramaturškinje, producenti/kinje, videografi/kinje, fotografi/kinje i stručni saradnici/ce. U toku procesa rada na predstavi, timovi su svakodnevno kreirali i delili sadržaje, ali i sklapali saradnje sa različitim brendovima, s ciljem da stignu do što većeg broja pratilaca na instagramu. Tokom predstave, upoznajete influensere i glasate za onog čija vam se priča, teme i stil, najviše dopadaju.

O likovima “Ćao Svima” 

EJT O EJT aka 8o8 ili EL PADRE je umetnik, influenser i aktivista. Bavi se istraživanjem i dizajnomzvuka, muzikom i aktivizmom. Zalaže se za prava dece koja žive i rade na ulici, a poznat je po učešću u brojnim humanitarnim akcijama. Na instagramu, prepoznaju ga kao prvog ASMR umetnika, u Srbiji. Pokrenuo je serijal #asmrs, u kom testira kako zvuče domaći proizvodi. Kako zvuči mljackanje poznatih grickalica proizvedenih u Srbiji i slično. Takođe, promoviše urbane modne brendove. Odrastao u Švajcarskoj i Srbiji, pa i danas živi i radi između Bazela i Beograda.

TAŠA DAČIĆ je tattoo umetnica iz Bloka. Ona je trening manijak i adrenalin džanki. Takođe, Taša je i mama devojčice Zore. Živi zdravo, voli prirodu, puno trenira i vodi tattoo studio TAČKA. Hrani se veganski. Obožava ekstremne sportove i avanture. Odrasla je u Bloku, tu živi i kaže da će tu ostati zauvek. Promoviše zdrave stilove života i bori se protiv eksploatacije dece na internetu, tetoviranja maloletnih lica i zagađivanja prirode. Poznata po fitness challenge serijalu #dižidupe.

NEDA MATIĆ je influenserka i digitalna kreatorka, najpoznatija kao party-coach. Njena tema je žurka i zato uvek promoviše najbolje žurke, najbolja mesta za izlaske, DJ-eve, svirke i festivale. Takođe, bavi se modom, a nedavno je lansirala i svoj brend naočara za sunce #nedamise. Nedina omiljena boja je roze (roze nije boja, već stav), a u niši lifestyle, beuty and fashion influenserki, ističe se po svom drskom stavu i neponovljivoj energiji. Gde je Neda, tu je žurka, braćo i sestrice!

ZORAN JANUŠEVIĆ JUNI je šminker, umetnik i make-up influenser. Za sebe kaže da je jednorog. Njegov make up studio zove se “Uniglow” upravo zbog unikorna, koje obožava. Šminkanje je usavršavao u Italiji, gde i sada često radi. Živi na liniji Beograd-Rim. Jedan je od prvih youtuber-a u Srbiji, a najpoznatiji je po videu, u kom se javno autovao svojoj publici, kao gej. Nakon ovog videa, ugasio je YT kanal, da bi se posle nekoliko godina vratio na instagram, kao make-up artist i influenser neobične estetike i stila. Veruje u slobodu i ljudska prava. Zalaže se za prava LGBTQ+ populacije, protiv neukusa i malograđanštine.

Mikrosvetovi junaka predstave, ukrštaju se sa realnim svetom i brišu liniju između digitalnog i analognog.

U ovom pozorišnom ostvarenju igraju: Maja Šuša, Tanja Petrović Živković, Nikola Pavlović, Đorđe Galić i Marko Panajotović, dok režiju i koncept potpisuje Vojkan Arsić, a dramaturški tim čine: Milena Bogavac, Mila Jovanović, Sofija Dimitrijević i Marija Ratković.

Deo sredstava za ovu predstavu prikupljen je uz pomoć građana koji su učestvovali u kampanji “Više od publike”.

Predstava “Ćao Svima” biće premijerno izvedena 26. septembra u 20 časova u Dorćol platzu, na pozornici Reflektor teatra.  

Dođite da zajedno svetlimo u mraku!