Beldocs: Festival dokumentarnog filma startuje 8. maja

0
584
Beldocs: Festival dokumentarnog filma startuje 8. maja

Jubilarno deseto izdanje festivala Beldocs pod parolom “Nije još mrak” otpočeće 8. maja u Sava centru projekcijom filma  “Još jednom s emocijom” Endru Dominika.

Dominokovo dokumentarno ostvarenje rađeno u crno-beloj tehnici govori o stvaranju albuma „Skeleton Tree“ , Nika Kejva sa njegovim sastavom Bad Seeds, koje je pratila porodična tragedija slavnog muzičara. Film je premijerno predstavljen na Festivalu u Veneciji prošle godine, nakon čega je prikazan u više od 30 zemalja.

Kao i svake godine, dokumentarci prikazani na Beldocsu inspirisani su različitim pričama, stilovima i estetikom. Srpski filmovi koji se ove godine takmiče za nagradu su: “Daljine”, Nemanje Vojinovića, “Između granica” Jelene Gavrilović i Mirka Rudića, “Pejzaži rata, pejzaži mira” Arona Sekelja, “Priča o grupi Eva Braun” Roberta Bukarice, “Radnička klasa odlazi u raj” Marka Cvejića, “Sto godina iščekivanja” Ivane Pavlović i “I zašto je Dragan napravio orkestar” Nikole Spasića.

Od ove godine Beldocs uvodi međunarodni market, čime pojačava mogućnost upoznavanja i umrežavanja domaćih dokumentarista sa regionom i Evropom. Takođe, obogaćen je i programima kao što su Industry Beldocs Pro – program kreativnog dokumentarnog filma u formi radionice, koji se obraća mladim filmskim znalcima, kao i Teen program, koji će pod mentorstvom Dubravke Radusinović, psihološkinje i Inje Korać, festivalske programerke, uvesti mlade u svet dokumentaristike.

 

Otvaranje i zatvaranje biće u Sava centru, dok će se ostali programi održati u Dvorani kulturnog centra, Domu omladine Beograda, u Velikoj sali Jugoslovenske kinoteke u Uzun Mirkovoj i u sali “Dinko Tucaković” u Kinoteci u Kosovskoj.

Ovogodišnji festival realizuje se uz podršku Evropske unije kroz program Kreativna Evropa, Ministarstva kulture i informisanja Republike Srbije, Filmskog centra Srbije, Sekreterijata za kulturu grada Beograda, Austrijskog kulturnog foruma, Gete Instituta, Media deska Srbije, Fondacije za otvoreno društvo, Francuskog institute u Beogradu, Aljazeera Balkans i ambasada Švedske, Izraela, Švajcarske i Australije.

Festival će trajati do 15. maja kada će biti zatvoren projekcijama filmova “Jugoslavija druga strana ogledala” Mirjane Bojić Walter i “Pariska opera” francuza Jean –Stephane Bron-a.

Program festivala možete pogledati OVDE.