Animacija bitke koja je promenila srpsku istoriju

0
1005
Animacija bitke koja je promenila srpsku istoriju

Ovo nije rimejk filma Zdravka Šotre iz 1989. godine, već novi način da se dočara tok tog “najpopularnijeg” boja među Srbima.

Istorijske činjenice, kada je reč o toku nekog događaja, svakako su različito ispričane i učene kroz generacije. Tako je i priča o Kosovskoj bici, što bi naš narod rekao, prenošena sa kolena na koleno u različitim verzijama, te s toga ne možemo sa velikom preciznošću tvrditi šta se zapravo desilo na tom legendarnom bojnom polju.

Turci polaku naviru na tlo Evrope sa ciljem da je pokore i dođu do Beča. Nijedan narod nije želeo da Turci, predvođeni Sultanom Muratom I, slobodno marširaju njihovim teritorijama. Iz različitih istorijskih izvora shvatamo da je srpski narod pružio jedan od najvećih otpora nadolazećoj Osmanskoj imperiji.

Prvi značajni otpor srpske vojske prošao je bezuspešno, porazom u Maričkoj bici, 1371. godine, kad je vojska srpskih vlastelina, braće Vukašina i Uglješe Mrnjavčevića, bila do nogu potučena. Ta pobeda Turaka je svakako izazvala strepnju u evropskim krugovima.

Izvor: youtube screenshot

U želji da već na samom početku zaustavi turski prodor na Balkan, knez Lazar Hrebeljanović okupio je sve vlasteline srpskih zemalja i tako odlučio da se suprotstavi znatno brojnijoj vojsci. Epilog bitke, bez obzira na razne ispričane verzije ostaje isti. Turci su zarobili i pogubili srpskog kneza i napustili bojno polje, ohrabreni još jednom pobedom i načinjenim velikim korakom ka ispunjenu cilja.

Po tadašnjim srednjovekovnim pravilima, vojska koja prva napusti bojno polje smatrana je poraženom, što je i označeno zvonjavom na Bogorodičinoj crkvi u Parizu. Međutim, u stvarnosti to nije tako izgledalo. Dokaz tome je i vazalni odnos Srbije prema turskoj vlasti u narednih, skoro pa 500 godina.

Administratori YouTube kanala “Kraljevi i generali” (Kings and Generals) potrudili su se da nam bar malo dočaraju tok te velike bitke za odbranu Srbije, a ujedno i Evrope. Svojom animacijom pokazali su dešavanja iz bitke koja se odigrala 28. (po starom kalendaru 15.) juna 1389. godine u blizini Prištine.