15 činjenica koje sigurno niste znali o kraljici Elizabeti

0
2322

Pre tačno godinu dana, u februaru 2017. godine, kraljica Elizabeta je proslavila „safirni jubilej” – 65 godina otkako je postala kraljica Engleske. Njeno Veličanstvo je prestiglo i njenu čukunbaku, kraljicu Viktoriju, koja je vladala 63 godine. Kraljica Elizabeta je tako postala i britanski monarh sa najdužom vladavinom dosad. Ali da li ste znali da…?

Kraljica Elizabeta nije rođena prestolonaslednica

Rođena je u kraljevskoj porodici kao princeza, ali nije bila direktni potomak kralja. Njena sudbina se promenila smrću njenog dede, tadašnjeg kralja Džordža V. Sledeći na tron je došao njen stric Edvard VIII, koji je abdicirao za manje od godinu dana da bi se mogao oženiti Amerikankom (ah ta ljubav!). Kako Edvard nije imao dece, na presto je došao Albert (Elizabetin otac), pa je tako i Elizabata postala naslednica krune.

Nije išla u školu

Nije baš uobičajeno videti da se prestolonaslednici tek tako pojave u školi ili na velikom odmoru. Kraljica Elizabeta je školovana od kuće uz brojne učitelje. Iako nije imala formalno institucionalno obrazovanje, veliki deo znanja dobila je od svoje dadilje Marion Kroford (koja je kasnije napisala knjigu o životu i tajnama kraljevske porodice bez njihove dozovole.)

Htela je da ide u rat, ali je bila suviše mlada

Kada je Drugi svetski rat otpočeo 1939. Elizabeta, tada još u tinejdžerskim godinama, molila je oca da se nekako pridruži britanskim snagama.  Počela je da emituje radio prenose u kojima je bodrila decu Engleske, pokušavajući da ih uveri da će sve biti u redu i dajući podršku hrabrim vojnicima, mornarima i pilotima.

Na kraju je ipak otišla u rat

Uprkos svim rizicima, Elizabeta je stupila u žensku armiju kao vozač kamiona i mehaničar, sa nepunih 18 godina. Ona je jedini ženski član kraljevske porodice koji je ikada stupio u oružane snage, a trenutno je i jedini živi vođa države koji je služio u Drugom svetskom ratu.

Udala se za svog rođaka

Princ Filip, vojvoda od Edinburga i kraljica Elizabeta su rođaci trećeg kolena – imaju zajedničke čukundedu i čukunbabu: princa Alberta i kraljicu Viktoriju. Ona i princ Filip se poznaju od detinjstva.

Ima dva rođendana

Kao i većina predstavnika kraljevske porodice, kraljica Elizabeta ima dva rođendana. Rođena je 21. aprila 1926. godine, ali kako je vreme u aprilu nestabilano, hladano i uglavnom nalik jesenjem, dan koji se u Engleskoj obeležava kao kraljičin rođendan je neka subota u maju ili junu – da bi se slavlje priredilo u toplijim mesecima. Tačan datum varira iz godine u godinu, ali se uglavnom poklopi sa tradicionalnom vojnom paradom Trooping the Colour.

Svoju venčanicu platila je kuponima

U posleratnoj atnosferi strogosti i odricanja, kraljica Elizabeta je svoju venčanicu platila kuponima iz državnih zaliha. Ali ne dajte se prevariti! Venčanica je bila veoma elegantna; napravljena je od svile boje slonovače, optočena je sa 10.000 bisera, za izradu je bilo potrebno 6 meseci i imala je veo dužine skoro 4 metra.

Nije želela da se njeno krunisanje prenosi

Kraljica Elizabeta je imala samo 25 godina kada je njen otac, Džordž VI, preminuo februara 1952. Elizabeta je tada bila u Keniji, a svojoj domovini vratila se kao njena kraljica.

Kraljica je veoma stidljiva pred kamerama i nije želela da se krunisanje snima i emituje televizijski (čak nije dozvolila fotografe na sopstvenom venčanju). Međutim, da bi se prekinula tradicija da samo viši slojevi mogu svedočiti krunisanju, komisija je ipak odobrila snimanje, ali pod jednim kraljičinim uslovom – bez krupnih kadrova njenog lica.

Ne treba joj pasoš da bi putovala.

Kraljica Elizabeta najviše putuje od svih državnih predsednika i vođa u svetu, ali čak ni ne poseduje pasoš. Pošto se svi pasoši u Engleskoj izdaju u ime kraljice, njoj pasoš tehnički ni ne treba.

Ne treba joj ni vozačka dozvola

I to nije samo zato što ima mnogo šofera. I vozačke dozvole u  Engleskoj se izdaju u kraljičino ime, stoga se ne očekuje da sama kraljica pokaže dokumenta ikada ikome.

Jednom je u poseti kraljici bio tadašnji Saudijski princ Abdulah. Kada je trebalo da obiđu okolne posede, na veliko iznenađenje princa, kraljica je uskočila na vozačko mesto, spustila ručnu i počela da vozi. Ženama tada nije bilo dozvoljeno da voze u Saudijskoj Arabiji, pa možete zamisliti zaprepašćenje princa pošto ga je vozila žena – i to kraljica!

Ne mora da plaća porez

Ali to svakako radi od 1992. godine.

Preživela je atentat

Dok je predvodila vojnu ceremoniju Trooping the Colour 1981. godine, sedamnaestogodišnji Markus Sardžent, koji je bio opsednut ubistvima slavnih poput Džona Lenona i Džona F. Kenedija, ispalio je seriju metaka ka kraljici Elizabeti. Na sreću, to su bili ćorci, a Sardžent je optužen za izdaju i dobio petogodišnju zatvorsku kaznu.

Tehnički poseduje sve delfine u Engleskoj

Pored delfina, poseduje i sve jesetre i kitove koji borave u engleskim vodama po i dalje važećem statutu kralja Edvarda II, po kome se sva morska stvorenja u tim vodama nazivaju „kraljevskim ribama” i u vlasništvu su kraljice Elizabete.

Džin je njeno omiljeno piće.

Kraljica pije džin pomešan sa slatkim vinom, kriškom limuna i ledom svaki dan pred ručak. Takođe, ona navodno pije vino uz ručak i šampanjac uz večeru.

Stvorila je sopstvenu rasu pasa

Kraljica Elizabeta je poznata po ljubavi koju ima za korgije – tokom vladavine ih je imala oko 30, sadašnji se zove Vilou. Ali šta je sa dorgijima? Dorgiji su mešanci nastali ukrštanjem korgija i jazavičara. Nastali su kada su se kraljučin korgi i jazavičak princeze Margaret parili. Kraljica trenutno poseduje dva dorgija.

Sve fotografije: APF/GETTY IMAGES

Naslovna fotografija: vogue.com