Filmovi kao dokaz da je Tom Henks genije

0
1329
Filmovi kao dokaz da je Tom Henks genije

Zasluga Tom Henksa u svetu filma je neizmerna. Njegova obimna filmska karijera koja je počela preko dasaka koje život znače a svoj vrhunac dostigla osvajanjem Oskara, traje više od tri decenije. Ne samo da je Tom izuzetan glumac, već je i veoma komercijalna zvezda. U prilog tome ide i činjenica da je jedan od pet najplaćenijih glumaca današnjice.

Kao i većina glumaca, svoje vatreno krštenje doživeo je na televiziji u komediji Rona Hauarda „Sirena“ (Splash, 1984). Za prvu perfektnu rolu koju je odigrao u filmu „Veliki“ (Big, 1988) nominovan je od strane Akademije što mu je utabalo stazu za naredne uspehe. Ulogom u stand up komediji „Štos“ (Punchline, 1988) izazvao je prve kritike koje su dokazale da je više od običnog komičara. Usledile su brojne fenomenalne uloge koje su ga svrstale u sam vrh najvoljenijih američkih glumaca.

Ako ne verujete, pred vama je 12 “dokaza” da je Tom zaista briljantan. Uživajte!

“Besani u Sijetlu” (Sleeplees in Seattle, 1993)

vibes.bg

„Besani“ su dokaz da Tom Henks i te kako zna da se snađe i kada je romantika u pitanju. Nadmašio je sebe ulogom beznadežno romantične duše i oca sa punim radnim vremenom. Iako je radnja filma snešna, Henks je svojom glumom čini uverljivom.

“Most špijuna” (Brige of Spies, 2015)

blogspot.com

Nikada se nećete poistovetiti sa ovim Henksovim zapanjujućim nastupom. Najbolji je kad je nejasan. Upravo je takav u filmu “Most špijuna”, gde dopušta Marku Rilansu (Mark Rylance) da “sažvaće” scene, ali istovremeno osigurava da ostane u mislima i srcima gledalaca kada se film završi.

“Apolo 13” (Apollo 13, 1995)

randomtopic.es

Kao hrabri, stoički, ali ipak iskreni astronaut Džim Lovel (Jim Lovell), Henks spašava najbolji film Rona Hauarda sa suptilnom, ali moćnom ulogom čoveka koji želi da kroči na Mesec, međutim to ga dovodi u životnu opasnost.

“Terminal” (The Terimnal, 1994)

highdefdigest.com

Čaplinovski je dočarao psihičku izdržljivost čoveka, na divan i izvrstan način. Ipak, to nije bilo dovoljno da ovo ostvarenje napuni bioskopske sale. Ovo je jedan od veoma potcenjenih filmova Toma Henksa.

“Veliki” (Big, 1988)

mshcdn.com

Zarobljen u mladalačkoj nevinosti, Tom Henks je briljantan u ulozi dvanaestogodišnjeg dečaka, koji se iznenada transformiše u odraslog čoveka koji pokušava da se vrati natrag u svoje detinjstvo. Izraz na njegovom licu nakon izlaska iz lifta posle noći u kojoj je izgubio svoju nevinost je neprocenjiv.

“Put bez povratka” (Road to Perdition, 2002)

sonymoviechannel.co.uk

Uloga plaćenog ubice koji radi za irsku mafiju je možda i njegova najpotcenjenija uloga. Čeličnog pogleda, nemilosrdan i hladan kao led, “ubica” Henks je sjajan! Ovo fantastično a potcenjeno remek delo, prikazuje nam jednu od najboljih Henksovih predstava.

“Kapetan Filips” (Captain Phillips, 2013)

cdn1.thr.com

Intezivna gluma Toma Henksa tokom celog filma je zapanjujuća. Njegova poslednja scena u medicinskoj jedinici, uspela je čak i da na gledaoce prenese sav strah i šok zbog onoga što su njegov um i telo pretrpeli. I dan-danas nije jasno kako mu ova uloga nije donela nominaciju za Oskara!

“Sali” (Sully, 2016)

cdn1.thr.com

Tom Henks je izvanredan kao Sali, pristojan čovek koji ne vidi sebe kao heroja, već samo kao čoveka koji svoj posao obavlja na najbolji mogući način. Najbolji je kao konfliktna ličnost, i kada se pretvori u nju, njegovi postupci i karakter su progonjeni noćnim morama sudara sa različitim i tragičnim ishodima.

“Spasavanje redova Rajana” (Saving Private Ryan, 1998)

images.contentful.com

Priča se da je Henks tražio od Spilberga da ukloni dijaloge i da mu dopusti da kaže ono što on sam oseća u tom trenutku. Pravo lice rata dočarao nam je u sceni gde oplakuje pogibiju svog saborca. Njegova uloga u filmu je jednostavno zapanjujuća, jer u haosu ludila i borbe uspeva da doda i tračak čovekoljublja.

“Filadelfija” (Philadelphia, 1993)

legis.pe

Kao mladi advokat zaražen AIDS-om i otpušten zbog homoseksualnog opredeljenja, Henks prelazi preko toga i postaje veliki dramski glumac. Ova briljantna uloga, prožeta srceparajućim scenama, donela mu je i prvog Oskara.

“Forest Gamp” (Forrest Gump, 1994)

imgflip.com

Slušajte njegov način govora, taj nežni ritam, i gledajte govor tela, uvek budan pokušava da uradi ono što je ispravno ili ono što misli da je ispravno. Ne možete ni da zamislite drugog glumca u toj ulozi. Henks oduzima dah kao Forest Gamp, pa nakon filma shvatate sa kolikom lakoćom on obavlja svoj posao. Zaista divno, originalno i perfektno.

“Izgnanik” (Cast Away, 2000)

feedfad.com

Jedna od najvećih uloga koja je ikada viđena na filmu, jer je u više od dva sata Henks dominantno odigrao modernog Robinzona Krusoa kroz priču o preživljavanju nakon pada aviona na malo ostrvo u Pacifiku. Za ovu ulogu nagrađen je od strane njujorške filmske kritike za najboljeg glumca. Takođe, pripao mu je i Zlatni globus, dok mu je za dlaku izmakao Oskar koji bi bio treći u njegovoj karijeri.

Naslovna fotografija: popsugar-assets.com