15 mesta na planeti Zemlji koja nemate pravo da posetite

0
1283

U današnje vreme, sa napretkom nauke i tehnologije, svet nam je postao pristupačniji nego ikad. Sa realtivno prihvatljivom količinom novca možete sesti na avion i otići do destinacije na drugom kraju planete. I sve to za manje od dana putovanja.

Međutim, postoje i mesta koja su potpuno zabranjena za skoro celokupnu ljudsku populaciju. Od najvećih tajnih vojničkih baza, do ekskluzivnih klubova… Predstavljamo vam najpopularnije lokacije na koje, nažalost ili ne, nikada nećete kročiti.

Kraljevsko ratno vazduhoplovstvo Menwith Hill, UK

Locirano blizu Herogejta, Engleska kraljevska vazdušna sila Menwith Hill je ogromni kompleks koji sadrži veliki broj interesantnih i jedinstvenih struktura. Tu se obezbeđuje komunikacija i pametna podrška za UK i US.

Pomenuto mesto je opisaano kao najveća elektronska stanica za praćenje na svetu. U ceo kompleks je uključena i dodatna stanica za satelite koja vrši ulogu presretanja komunikacije, kao i mesto za raketna upozorenja.

ewao.net

Boemski šumarak

Žao nam je dame, ali ova lokacija je samo za muškarce. 

Svakog leta, Bohemijski klub pozove najuticajnije ljude sveta da se okupe na ovoj lokaciji i provedu dve nedelje kampujući. Reč je o ruralnoj lokaciji koja se prostire na 2.700 hektara površine, locirana je u Kaliforniji, ali njena tačna “adresa” je nepoznata.

Ako uspete da dođete do spiska zvanica, tamo ćete između ostalog pronaći Herberta Huvera i Ričarda Niksona.

wikistrike.com

Ostrvo Zmija

Locirano pored obale Brazila, Ostrvo zmija je malo ostrvo koje u svom habitatu ima oko 4.000 vrsta najotrovnih zmija na Zemlji. Rizik je toliko veliki da je Vlada Brazila odlučila da posetiocima zabrani bilo kakve posete ovom mestu.

Mislite li da preteruju? Otrovi ovih zmija su toliko jaki da mogu otopiti ljudsko meso.

ewao.net

Koka-kolin trezor

Koka-kola nije štedela kada je rešila da sačuva svoju tajnu formulu od radoznalih očiju. Ovaj visoko-tehnološki trezor čuva ključ uspeha gigantske kompanije – recept za koji zna samo nekoliko ljudi.

ewao.net

Google Data centar

Ovo mesto originalno je sagrađeno od kontejnera za isporuku, a koristi se da čuva pojedine Gugl servere. Kapacitet je sada toliko porastao da uključuje sve računarske resurse koji su potrebni da bi se napravila Gugl platforma.

Sadrži trilione naših sačuvanih podataka, a to je jedna od najčuvanijih lokacija.

ewao.net

Skrivena arhiva Vatikana

Vatikanska Apostolska biblioteka, formalno postavljena 1475. godine, sadrži jednu od najznačajnijih kolekcija istorijskih tekstova. Ova biblioteka sadrži sve, od drevnih majanskih kodova, do knjiga koje su navodno dokazi o kontaktima s vanzemaljcima.

Samo nekoliko odabranih individua ikada imalo je pravo da kroči među ove zidine, što je i čini jednom od najvećih i najtajnijih biblioteka naše planete.

ewao.net

Skriveni trezor “The Mormon Church “

Veruje se da sadrži preko tri biliona stranica informacija koje se odnose na porodičnu istoriju Amerikanaca. Trezor je potpuno van limita za posetioce.

Konstruisan je na jednoj strani planine, te je iz ovog razloga temperatura unutra dobro kontrolisana, kako bi se odabrani dokumenti sačuvali od propadanja.

ewao.net

Fort Noks 

Američka vojna pošta Fort Noks locirana je u Kentakiju, južno od Luizvila. Ovo baza od 109.000 hektara smatra se jednom od najsigurnijih na svetu. Sa zaštitom od oko 30.000 vojnika i flotom borbenih helikoptera, ništa neopaženo ne ulazi i ne izlazi iz baze.

Šta tako bitno štite? Fort drži rezerve zlatnih poluga, kao i nebrojena nacionalna blaga.

ewao.net

Trezor “The Svalbard Seed” 

Lociran na norveškom ostrvu Spitsbergen u udaljenom Svalbard arhipelagu. Ova osigurana banka semena je dizajnirana da očuva široki spektar semenja biljaka čiji su primerci duplikati onih koji se drže u svetskim bankama gena, koji će se upotrebiti samo nakon katastrofalnih prirodnih nesreća.

Ulaz u trezor je esktremno ograničen, nije čak otvoren ni za one zemlje koje su obezbedile semenje koje je tu sačuvano. Vođeno je dogovorom norveške Vlade, Crop Trust-om i Nordijskim genetskim resursnim centrom.

ewao.net

Pine Gap, Australija

Ovo je jedini deo kontinenta iznad kog je zabranjeno letenje aviona/helikoptera/svega ostalog. U pitanju je proizvođač ključeva za mrežu globalnog nadzora Echelon.

Pretpostavlja se da je ovaj region delimično vođen od strane američkih agencija i australijske Vlade.

ewao.net

Pećine Lauscaux, Francuska

Lauscaux pećine sadrže preko 600 drevnih pećinskih crteža. Ova lokacija je indukovana u UNESCO-vo svetsko nasleđe 1979. godine, a nešto ranije, u kasnim pedesetim, na zidovima su počeli da se pojavljuju crteži, lišajevi i kristali. Zabrana ulaza počela je da se praktikuje tek od 1963. godine.

ewao.net

Soba 39, Severna Koreja

Tajna organizacija, takođe poznata kao Bureau 39, postavljena je 1970. godine. Njihov cilj je da pronađu način za dobijanje stranih valuta, za kancelara Kim Jonga. Dostupni podaci vezani za ovu organizaciju ekstremno su ograničeni. Kako god, veruje se da sadrži preko 20 bankovnih računa u svrhu pranja novca i drugih ilegalnih operacija.

ewao.net

Mežgorje, Rusija

Jedno od najčuvanijih područja u Rusiji, Mežgorje, veruje se, tajna je nuklearna raketna lokacija. Za ove rakete kaže se da imaju sposobnost daljinskog aktiviranja u slučaju nuklearnog štrajka.

Lokacija je oduvek čuvana od strane dva bataljona, osiguravajući da niko ne može da uđe, osim ako ima dozvolu.

ewao.net

Dizni Klub 33

Serija privatnih noćnih klubova nalazi se u tri Diznijeva parka, a informacije o postojanju ovih klubova čuvani su kao tajna. Originalna lokacija nalazi se u srcu Nju Orleans trga u Diznilendu, kao i na sličnim lokacijama u tokijskom i šangajskom Diznilendu. Ulaz u ove klubove strogo je zabranjen !običnim smrtnicima”, te tako na primer originalna lokacija ima četrnaestogodišnju listu čekanja.

Tražena nadoknada za inicijaciju je 40.000 dolara, praćena godišnjom nadoknadom od 27.000 dolara. Među članovima su predsednik Amerike, razni biznismeni i glumci.

ewao.net

Area 51

Nalazi se u Nevadi, približno 80 milja od Las Vegasa i spada u tajna i dobro čuvana područja na našoj planeti. Svrha ove baze javnosti još uvek je nepoznata, no kako god, smatra se da se koristi za istraživanja i razvoj eksperimantalne avijacije i naoružanja.

Do 2013. godine američka Vlada je kompletno poricala njeno postojanje, tako da se tek od tada zna za istu.

ewao.net

Tekst obradila: Milena Macić