Zvezdani ratovi: Poslednji džedaj – napredak, ali i dalje prosek

0
721
Zvezdani ratovi: Poslednji džedaj - napredak, ali i dalje prosek
disney.co.za

TEKST SADRŽI SPOJLERE!

Dve godine nakon Buđenja sile, u bioskope je stigla osma epizoda čuvene franšize. Dizni se potrudio da napravi bolji film od prethodnog, ali to i dalje nije dovoljno da se vrati stari sjaj i kvalitet koji se podrazumeva kada pomislimo STAR WARS.

Uzbuđenje pred svaku novu projekciju bilo kog filma iz serijala Zvezdanih ratova je veliko. Međutim, činjenica je da je ovoga puta bilo manje nego 2015. godine, što ne umanjuje činjenicu da je ovo jedan od najisčekivanijih ovogodišnjih filmova.

Utisci o filmu su pomešani. Naravno, ovo je samo mišljenje autora, ali svi komentari pre i posle gledanja filma imaju svoje argumente. Ako ste na strani da je ovo dobar film to je verovatno zato što ste dugogodišnji obožavalac.

Režiser Rajan Džonson na setu sa Keri Fišer u jednoj od njenih poslednjih uloga na filmu (Foto. imdb.com)

Moćna scenografija, dobri glumci i odlična režija mogu se svrstati u kategoriju pluseva ovog filma. Ako kao reper za kvalitet uzmemo prethodni deo, onda je ovaj svakako bolji. S druge strane, ima dobrih razloga da ovaj deo smatramo jednim prosečnim ostvarenjem. Zašto? U svakom Star Wars filmu ključna je priča. Svaki gledalac ovih filmova je svestan da ni Rajan Džonson, a ni bilo koji drugi režiser ili scenarista ne može da otkrije toplu vodu i izmisli nešto revolucionarno u ovom svetu.

Imamo svetlu stranu, imamo i onu mračniju. Imamo Otpor, imamo Prvi Red. Luk Skajvoker, poslednji džedaj po kome film i nosi naziv, na planeti Ahch-To dočekuje Rej koja želi da ga vrati, kako bi pokušala da pomogne Leji Organi u borbi protiv Snouka i njegove flote.

Mark Hemil je prosto neophodan ovom serijalu (imdb.com)

Nije lako napraviti neki senzacionalni obrt u tako jednosmernoj priči. Iako su fanovi na internetu plasirali različite teorije, na kraju smo ipak dobili očekivanu radnju sa još očekivanijim krajem.

Poređenja radi, prethodni deo svi su gledali kao recikliranu Epizodu IV. Po toj logici, ovo bi trebalo da bude nova Epizoda V, ali to nije slučaj. Ono što najviše buni jeste Snoukova prevremena pogibija. S obzirom da se radi o glavnom negativcu, prilično je lako pao i veoma rano je Kajlo Ren morao da preuzme ulogu lika oko koga će se cela radnja vrteti do kraja ove trilogije.

Kajlo Ren je i dalje rastrzan između dobra i zla, a glumac Adam Drajver i dalje izgleda kao loš izbor za ovu ulogu (Foto: imdb.com)

Što se tiče Fina, on je imao manji uticaj na radnju u ovom delu i potpuno nepotrebno je ubačena Rouz koja bi trebalo da predstavlja njegovu novu devojku.

Star Wars je i dalje remek-delo u žanru spejs opere. Jedino što je problematično, a što je moglo da se kaže i za Spajdermena u julu, jeste činjenica da je publika zadovoljna, ali ne i preterano oduševljena. Da li je u pitanju nedostatak ideja ili Dizni treba da se okane spin-off filmova između epizoda i da punu pažnju posveti glavnoj priči? Da li će sledeći film možda da nam donese konačnu pobedu zla i tako šokira sve, to ostaje da se vidi 2019. Do tada, mislim da treba da odgledate film i donesete svoj sud, jer se ipak Star Wars gleda samo na velikom platnu, kako drugačije.

Izvor naslovne fotografije: disney.co.za