Zimske olimpijske igre: Toples na -25°C

0
759

Zimske olimpijske igre već su uveliko u toku, te ponešeni euforijom, došli smo do nekih interesantnih informacija u vezi sa aktuelnim takmičarima.

Nigerija

Spominjali smo vam kako su devojke iz Nigerije samostalno organizovale putovanje na ovo važno takmičenje. Njihova priča, sada već vredna ekranizacije u Holivudu, počela je 2016. godine kada su ove devojke otvorile nalog na stranici GoFundMe i tako uspele da prikupe novac.

saynigeria.com

Seun Adigun, koja se za Nigeriju takmičila na Letnjim olimpijskim igrama 2012. u disiciplini 100 metara sa preponama, jedna je od članica prvog bob tima sa afričkog kontinetna koji će nastupiti na Zimskim olimpijskim igrama. Diplomirala je na Univerzitetu u Hjustonu, a tokom priprema za Pjongčang, u decembru 2017. postala je i master sporta i fizičkog vaspitanja.

Njena koleginica iz tima, Akuoma Omeoga, takođe je bivša atletičarka. Ona je posle diplomiranja na Univerzitetu u Minesoti ramišljala o tome da se oproba u fudbalu, koji je popularan sport u njenoj rodnoj zemlji. Odluka je ipak pala na bob. Hrabrost i odlučnost ovih devojaka da probaju nešto novo se isplatila i dovela ih među 12 najboljih ženskih bob dvoseda na planeti.

photo: BSF Nigeria / Instagram

Severna Koreja

Jedan od parova koji je izazvao najveću pažnju javnosti tokom takmičenja u umetničkom klizanju jesu Riom Tae Ok i Kim Ju Sik iz Severne Koreje. Roiom i Kim su prošlo leto proveli u Montrealu pripremajući se za svoj olimpijski debi, na kome se takmiči još 20 njihovih zemljaka. Zanimljivo je da su takmičari Severne i Južne Koreje marširali pod jedinstvenom zastavom na svečanom otvaranju Zimskih olimpijskih igara, a imaju i jedinstven tim u ženskom hokeju na ledu. Među takmičarima Severne Koreje, na ovim igrama nema favorita za medalju. U prošlosti, ova zemlja je osvojila 56 olimpijskih medalja, među kojima su samo dve došle sa Zimskih igara.

time.com

Tonga

Pita Taufatofua nosio je zastavu Tonge na otvaranju Olimpijskih igara u Riju i ostao zapamćen budući da se pojavio bez majice i namazan kokosovim uljem. Ovaj tekvondista odrastao je na ostrvu u Južnom Pacifiku i prvi put video sneg i stao na skije pre dve godine. Poput devojaka iz Nigerije, sam je pokrenuo kampanju koja bi mu pomogla da finansira treninge i takmičenja na severnoj hemisferi. Šest puta nije uspeo da se kvalifikuje, a na takmičenju na Islandu pre samo nekoliko nedelja ostvario je normu za nastup u disciplini kros-kantri i njegov podvig može se opisati samo kao čudo. Iako je posle Rija dobijao ponude da se bavi glumom i modelingom, on je i dalje fokusiran na ostvarenje svojih sportskih snova.

edition.cnn.com

Ostaje da vidimo u kakvom stajlingu će se pojaviti na zatvaranju Igara, budući da temperature u Pjongčangu dostižu i -25 stepeni.