Počinju Zimske olimpijske igre: Budimo uz naša četiri predstavnika!

0
518
Počinju Zimske olimpijske igre: Budimo uz naša četiri predstavnika!

Južna Koreja danas će svečano otvoriti vrata Zimskih olimpijskih igara. Domaćin je gradić Pjongčang, omiljeno skijalište Južnokorejaca, ali i grad koji zbog sličnosti imena često mešaju sa ozloglašenom prestonicom Severne Koreje, Pjongjangom. Sam grad van sezone ima tek 43.000 stanovnika, ali zahvaljući skijalištima popularan je među turistima.

bustle.com

Igre u Pjongčangu već se izdvajaju po rekordnim brojkama: učestvovaće sportisti iz 92 države i biće dodeljeno više od 100 medalja. Tačnije, sportisti će se takmičiti u 102 discipline, u 15 sportova. Po prognozama američke agencija za sport i zabavu Grejsnout, medalje u Pjongčangu bi trebalo da osvoje sportisti iz 29 zemalja što bi bio novi rekord. Oni tvrde i da će najviše medlja osvojiti Norveška, čak 40 i time oboriti rekord Sjedinjenih Američkih Država, čiji sportisti su u Vankuveru 2010. na podijum popeli 37 puta.

U sklopu dugoročne politike Međunarodnog olimpijskog komiteta da se izjednači broj muških i ženskih sportista, u Pjongčangu će debitovati četiri nove discipline: brzo klizanje – masovni start, karling – mešoviti parovi, snoubord – Big Air i alpsko skijanje – mešoviti timovi.

Zastavu Srbije na Zimskim olimpijskim igrama koje počinju u petak ponosno će, na ceremoniji svečanog otvaranja dan ranije, poneti skijašica Nevena Ignjatović. Neveni će ovo biti treći nastup na Zimskim olimpijskim igrama, te očekujemo da ostvari zapažene rezultate. Pored nje, boje Srbije u Pjongčangu braniće Marko Vukićević i Marko Stevović, koji se takođe takmiče u alpskom skijanju, kao i i Damir Rastić, takmičar u nordijskom trčanju.

tanjug.rs

Nažalost, među njima neće biti članovi bob tima, uprkos tome što im je ponuđeno mesto na najvećoj sportskoj planetarnoj smotri. Razlog za odbijanje ovog poziva od strane Olimpijskog komiteta Srbije su kriterijumi koji su ustanovljeni posle Zimskih olimpijskih igara u Sočiju 2014. godine, pošto je učešće srpskih sportista na njima okarakterisano kao neuspeh. Prvo pravilo ovih kriterijuma je kvalifikovanje kroz redovan sistem kvalifikacija, a drugo pravilo to da se ne prihvataju naknadni pozivi koje nadležne međunarodne federacije mogu dodeliti nacionalnim olimpijskim komitetima posle isteka redovnog perioda kvalifikovanja.

Verovali ili ne, jedan od najzanimljivijih duela na Zimskim olimpijskim igrama u Pjongčangu biće između Nigerije i Jamajke u bobu. Jamajčanke su lako stigle do Južne Koreje zahvaljujući popularnosti muškog četvoroseda njihove zemlje, koji je bio senzacija na Zimskim olimpijskim igrama u Kalgariju 1988. Zanimljiviji je put devojaka iz Nigerije. One su same obezbedile sredstva za putovanja na takmičenja, uspešno završile svih pet kvalifikacionih trka i obezbedile mesto na Olimpijskim igrama. Tako će Nigerija prvi put u istoriji imati predstavnike na Zimskim olimpijskim igrama.

twitter.com

Sa ciljem da „snežna odbojka“ doda na listu olimpijskih sportova, odigraće se i jedna takva egzibiciona utakmica 14. februara. Odbojka na snegu je skoro identična kao na pesku, igra se sa po dva igrača u timu. Kako bi se ovaj sport popularizovao u što većoj meri, egzibicioni meč će odigrati odbojkaši koji su osvojili olimpijske medalje i u dvorani i na pesku.

Ono što je intersantno jeste da se već održavaju nacionalna takmičenja u odbojci na snegu u 17 evropskih država, dok će se u martu u Austriji igrati Evropsko prvenstvo.

skidmorenews.com

Naslovna fotografija: skilledgeekz.com