Zatvoren XIX Guitar Art Festival

0
718

Pre nekoliko dana završen je 19. po redu „Guitar Art Festival“. I ove godine festival je opravdao status jednog od pet najvećih festivala klasične gitare u svetu, sa preko 100 učesnika iz 25 zemalja. Trajao je šest dana, odnosno večeri, tokom kojih je održano ukupno deset koncerata atraktivnih svetskih muzičara. Bilo je klasike, fada, bluza, ali i savremenog muzičkog stvaralaštva. Domaćin je bio Dom omladine Beograda.

Čast da otvori ovogodišnji festival pripala je „Asaad Brothers- Sergio & Odair Assad“ braći iz Brazila koji nastupaju više od 40 godina. Serđo i Odair Asad postali su reper svim gitaristima u polju postavljanja novih standarda u inovaciji genijalnosti i izrazu gitarske muzike. Njihov klasični reptertoar obuhvata aranžmane velikih baroknih kompozicija za klavir Baha, Ramueua i Skarlatija kao i adaptacije dela raznih kompozitora kao što su Geršvin, Ginastera i Debisi. Njihov program je ubedljiva mešavina stilova, perioda i kultura. Iza sebe imaju saradnje sa velikim imenima klasične muzike, a 2002. godine njihov album “Sérgio and Odair Assad Play Piazzolla” nagrađen je Gremijem za latino muziku, kao i najbolji tango album.

Narednog dana, posetioci su imali prilike da uživaju u čak četiri koncerta u Velikoj Sali Dom omladine.

Najpre je nastupio američki bluz trio pod nazivom “Michael Hill’s Blues Mob” , a članovi su naizmenično uključivali Majkl Hila, njegovog brata Kevina za gitarom, i pevačice Vinet i Keti. Bend je prvobitno formiran početkom devedesetih godina od strane Majkl Hila, Blues Mob je trio kome se ponekad priključe i klavijature. Sa izdanjem prvog albuma “Bloodlines”, 1994. godine osnovan je Мichael Hill Blues Mob. Sa tim albumom osvojili su nagradu za debi bluz album godine. Nastupali su po celoj Evropi, Brazilu i Australiji.

Sat kasnije, publici se predstavio neuobičajeni “Duo mushkalica”. Ovaj duo istraživački je projekat umetnika Zorana Anića i Nenada Ljubenovića. Kroz naizgled jednostavan koncept dva instrumenta, poput gitare i harmonike vraćaju nas na početke muzičkog izražavanja lišene suvišnih detalja, usmeravaju pažnju na osnovni element u umetnosti, čistu emociju. Ova muzika je svojom izvornom vrednošću uvek prisutna i time već sačuvana, ali je lepo iznova je stavljati u vremenski kontekst i time spoznati njenu funkciju i vrednost u savremenom trenutku.

Potom je na scenu stupio jedan od vodećih svetskih gitarista “Joaquin Clerch” . Hoakin Klerč rođen je u Havani gde je kasnije dobio jednu od najprestižnijih nagrada za umetnost od strane kubanske vlade “Orden por la Cultura Nacional”. Nastup je bio izvanredan, što ne čudi jer ovaj muzičar dugo bio asistent Eliotu Fisku, koji je za njega rekao da je verovatno najbolji svetski gitarista njegove generacije.

Finalni koncert drugog dana bio je u ritmu flamenka. Publika je uživala u muzici savremenog flamenko sastava “Puerto Flamenco” iz Sevilje koji predstavlja vodeće trendove savremenog flamenka. Ovaj sastav čini moćna postava od pet do osam članova koji su jedni od najboljih seviljskih umetnika. “Mi ne menjamo flamenko kako bi ga prilagodili sceni, mi menjamo scenu kako bi je prilagodili flamenku”- poručili su. 

Trećeg dana festivala najpre se održao koncert “Duo Melis”-a, Susane Prieto i Alexis Muzurakis.

Španska gitaristkinja Suzana Prieto i grčki gitarista Alekis Muzurakis debitovali su kao Duo Melis 1999. godine i na Međunarodnom gitarskom festival Volos (Grčka). Od tada nastupaju u prestižnim dvoranama širom sveta in a međunarodnim gitarskim festivalima i koncertnim serijama u Evropi i Americi. Repertoar bio je prilično širok, a podrazumeva kompozicije od barokne muzike do muzike A. Piazzolle, A. Ginastere, Leo Brouvera, a takođe uključuje i novo sastavljeni koncert Mareka Paisecznija posvećen Duu Melisu.

Pun sat kasnije, počeo je koncert “Pacho Flores & Jesus ‘Pinguino’ Gonzales”-a. Pačo Flores je dobitnik prve nagrade na međunarodnom takmičenju “Maurice Andre”, najpoznatijem takmičenju truba u svetu. Kao član izuzetnog omladinskog simfonijskog orchestra El Sistema u Venecueli dobio je vrhunsko proznanje za svoje nastupe, recital i solističke snimke.

Hesus Gonsales Brito је aranžer, kompozitor i producent. Svira kontrabas, gitaru sa sedam žica, venecuelanski kuatro, mandolin, bandolu, portorikanski kuatro, kanarski timple, kubanski tres…

Dobitnik je Medal Global Music Award za album  ENTROPÍA u izdanju  Deutsche Grammophon-а, duo sа Pačom Florensom . Hesus ”Pingüino” Gonsales je jedan od najkompletnijih i najraznovrsnijih venecuelanskih muzičara današnjice i svakako je opravdao tu titulu.

I za kraj u 21.00 čas nastupili su “Srđan Bulatovič i Darko Nikčević Ansambl”.  

Dr Srđan Bulatović je prvi diplomirani gitarista i magistar gitare u Crnoj Gori, a potom i prvi doktor izvođačkih umetnosti – oblast klasična gitara. Upoznaje se sa flamenko gitaristom i kompozitorom Darkom Nikčevićem, sa kojim osniva duo. Nikčević je autor prvog albuma instrumentalne muzike u Crnoj Gori. Sviraju različite žanrove, od flamenka, simfonijske filmske muzike, preko etna i džeza.

U utorak je trebalo da nastupi velika portuglska diva Dulse Pontes u beogradskom Sava centru, ali je zbog pevačicine tragične porodične situacije koncert pomeren za 18. april.

Na svečanom zatvaranju ovogodišnjeg festivala nasupili su “Peter Giran”, Integracije 2 (Nejc Kuhar, Golfam Khayam, Marek Pasienci & Aleksandar Sedlar), “Worl Guitar Orchestra” i Omladinski simfonijski orkestar El Sistema.

World Guitar Orchestra organizuje se po drugi put na Guitar Art festivalu i deo je velikog projekta “Gitarske intergracije”. Cilj formiranja orkestra nije samo specijalan nastup na festivalu, već kroz ovaj projekat nastoji se da se uspostavi novi mentorski model za bolji razvoj i napredovanje gitarista širom sveta. Ovaj međunarodni orkestar od 150 gitara sastavljen je od svih zvaničnih polaznika festivala, a predvodi ga istaknuti nemački profesor Thomas Offermann.

Fotograf: Danilo Mijatović

Omladinski simfonijski orchestra El Sistema predstavlja težnju Music Art Project (MAP) da promoviše kvalitetno muzičko obrazovanje dostupno svakom. Poseban akcenat na grupno muziciranje u okviru orkestra i horova kao mogućnost pomoći deci i mladima da ostvare svoj potencijal i usvoje vrednosti koje imaju pozitivan uticaj na društvo. Cilj je da se svakom detetu omogući pristup muzičkom obrazovanju, bez obzira na socioekonomske uslove u kojima živi. Uz podršku Ministarstva prosvete, program se sporovodi u saradnji sa muzičkim školama, centrima za socijalni rad i kulturnim centrima. Trenutno je u program El Sistema Srbija oko 350-oro dece iz šest gradova, sa preko 20 profesora.

Fotografije:gaf.rs