Vodič za Dan zaljubljenih – kako izbeći kliše?

“Celo čovečanstvo voli zaljubljenog”, kaže Ralf Valdo Emerson, a mi ćemo iskoristiti njegove reči da bismo vam predstavili važan datuma. Kao što pretpostavljate, reč je Danu zaljubljenih. To je nešto što se apsolutno ne može i ne sme ignorisati, a ukoliko probate to da uradite, možete javiti čime vas je gađala bolja polovina.

Izbegnite monotoniju

Svakako, Dan zaljubljenih slavi ljubav parova i to je nešto što se proslavlja u celom svetu. Međutim, sve češće nailazimo na nekoliko klišea koji u potpunosti guše čar tog divnog dana. Kako izbeći tu monotoniju i odraz razočaranja na licu voljene osobe, predstavićemo u nekoliko lakih koraka u ovom improvizovanom vodiču.

  1. Kliše: Večera u restoranu

Bitka oko rezervacije, nedoslednost i zaboravnost konobara, okruženi parovima koji vam služe kao svojevrsno ogledalo, jer ste došli sa neoriginalnim i najlakšim izborom, poprilično ubija svu romantiku. Ljubav nije u vazduhu, to je zasigurno.

Umesto toga, pripremite svom partneru ili partnerki večeru, pustite muziku i zaplešite. Pored toga što ćete uštedeti dosta novca i stvoriti prijatniji i intimniji ambijent, pokazaćete svojoj voljenoj osobi sav vaš trud. Pritom, priuštićete nezaboravno veče bez ikakvog ometanja.

  1. Kliše: Ljubavne kartice poput “50 razloga zašto te volim, 100 raloga zašto si moj ceo svet, Volim te na svim jezicima”

Ozbiljno? Zaglavljeni isuviše u srednjoj školi? Osim što deluje hladno, kao da ste se u poslednjem trenu setili “Hej, danas je Dan zaljubljenih, daj mi prvo što vidim”, nezrelo je. I naiskrenije, šta uopšte raditi sa tim karticama nakon toga?

Morate poklonu dati svoj lični pečat. Poklonite mu/joj nešto u šta će i nakon nekoliko godina pogledati i setiti se vas. Iskažite svoj trud i zalaganje, neka sam poklon kaže da je to vaša osoba; da pripada vama i vi njoj.

Neka sam poklon kaže da osoba pripada vama, i da vi pripadate njoj
  1. Kliše: Čokolade, bombonjere, medvedići i ruže

Znam da je teško poverovati, ali postoji još vrsta cveća osim crvenih ruža! Šta je sa orhidejama, bergasima, karanfilima? Potpuna diskriminacija. Ali, ukoliko baš želite da joj poklonite savršeni buket, neka on ide kao dodatak uz neki poklon

Što se tiče bombonjera i čokolada u kombinaciji sa cvećem, previše je generalizovano. To je nešto što biste poklonili svakoj devojci. Ne želite tu poruku da prenesete vašoj voljenoj osobi. Upravo taj poklon treba da je izdvoji od svih.

Medvediće ne želim da komentarišem. Budimo ozbiljni!

  1. Kliše: Ulaznice za koncert, utakmicu, predstavu

Od svih klišea, možda i ne baš najgori, ali ipak spada u neoriginalni poklon. Previše gužve, malo intimnosti. Ono što time poručujete je: “Dan kao i svaki drugi.”
Ne želite to. Ljubav je “napustila zgradu”.

Napravite privatan koncert

Jedna od alternativa, što se tiče ulaznica, jeste da napravite svoj primerak na kome će pisati da idete pravo u vašu budućnost. Izrazićete želju za deljenjem svega sa tom osobom i pokazati joj da je vidite kraj sebe. Koliko je dobra ta budućnost, svakako možete iskazati u spavaćoj sobi.

  1. Kliše: Unapred reći da imate iznenađenje za Dan zaljubljenih

Ukoliko učinite da on/ona misli kako i ne znate da se 14. februar bliži, dok u međuvremenu spremate neke od ovih predloženih opcija, svakako ćete ispasti heroj večeri i Kupidon će biti na vašoj strani.

  1. Kliše: Knjiga

Knjiga kao poklon sa posebnom posvetom je lepa ideja, ali ne baš i za Dan zaljbljenih, jer odaje utisak poklona u zadnjem minutu.

Svakako je bolje ukoliko napišete pismo, pesmu ili nešto posebno i duhovito, jer pokazuje interesovanje i privrženost. Iznad svega, u tom nekom pismu biće sva vaša osećanja, pa će to biti upravo poklon koji se čuva.

Izvedite ga/je u noćnu šetnju/vožnju kroz ulice grada, uz vašu omiljenu muziku

Suština je, ne samo u Danu zaljubljenih, već u svakodnevnom iskazivanju osećanja. U posvećenosti toj osobi i tome da su oni posebni, te baš tada ne smete uopštiti stvari. Poruka mora biti jasna i jednostavna: Volim te. Čuvam te, čuvas me. Samo ti i niko kao ti. Upravo to smestite u svoje iznenađenje i poklon, ma kakav on bio, i videćete svu tu prelepu zahvalnost i toplinu u očima.

I zapamtite: “Nije samo da volim biti voljen – ja volim da mi se kaže da me vole.”

Izvor fotografija: tumblr.com