Veliki nos ili samo kratke ruke?

0
1725

Da je ljudima suđeno da naprave atraktivan selfi, bili bi rođeni sa metar i po dugačkim rukama.

Prema članku objavljenom u JAMA Facial Plastic Surgery, razdaljina od 1.5m je idealna za fotkanje portreta koji vam neće izobličiti delove lica. Selfiji uslikani sa razdaljine od 30 cm su oni koje treba da okrivite za situacije: Vidi KOLIKI mi je nos! Naime, ovih 30cm čini da naš nos izgleda čak 30% veće nego što je u prirodi (bar se nadamo).

Dr Boris Paskhover (Boris Paskhover), koautor studije i plastični hirurg, kaže da mu veliki broj beznadežnih pacijenata dolazi sa selfijem u rukama i primedbama na račun svog nosa. Kako je hteo da pacijente razuveri i konačno dokaže da selfiji nisu merodavni, dr Paskhover rešio je da svoje uverenje matematički formuliše.

Sa svojim kolegama pokušao je da napravi matematički model koji prikazuje kako selfiji daju krivu sliku lica, slikanog iz različitih uglova i sa različitih udaljenosti.

Istraživači su napravili modele prosečnog muškog i prosečnog ženskog lica na način na koji bi student arhitekture napravio 3D model zgrade i posmatrao je odaljujući se od nje. Koristeći ove geometrijske modele, istraživači su uspeli da proračunaju prosečnu iskrivljenost lica slikanog sa razdaljine od 30cm, 1.5m i beskonačne razdaljenosti od svakog pojedinačnog modela.

Kako su pretpostavili, portreti slikani sa razdaljine 1.5m nisu imali nikakve merljive razlike, za razliku on onih slikanih sa razdaljine od 30cm koji su pokazali: 30% veći nos kod muškaraca i 29% veći nos kod žena.

Zaključak je, dakle, da selfiji daju iskrivljenu sliku našeg lica. Pre nego što se odvažite na rinoplastiku, zapitajte se: Treba li ipak uložiti u selfi dron? Ili možda, samo možda, prihvatiti sebe sa svim svojim vrlinama i nosevima?

Naslovna fotografija: pinterest.com