Velikani koje ćemo zauvek pamtiti

Za Srbiju je 2016. godina bila fatalna kada je u pitanju umetnička scena. Velikani koji su nas napustili iza sebe su ostavili velika dela po kojima ćemo ih pamtiti. Iako smo već uveliko zašli u novu godinu, osetili smo snažnu potrebu da, makar još jednom, pogledamo unazad i odamo počast legendama srpskog glumišta.

Dragan Nikolić

Izvor fotografije: novosti.rs

Legendarni srpski glumac preminuo je u bolnici u Beogardu 11. marta, nakon duge i teške bolesti. Svoju prvu filmsku ulogu dobio je 1964. godine kao vojni policajac u filmu „Pravo stanje stvari”, a uloge su se posle toga samo nizale. Mnogi ga pamte kao Prleta iz „Otpisanih”, a kao Flojd u „Nacionalnoj klasi” dobio je Nagradu Cara Konstantina i zaista je postao nacionalna klasa jugoslovenske glumačke scene. Život je okončao u svojoj 71. godini.

Marinko Madžgalj

Izvor fotografije: chic-magazin.com

Samo dve nedelje nakon Nikolića, takođe nakon duge borbe sa opakom bolešću – raka pankreasa, otišao je još jedan umetnik. Popularnost je stekao u serijama „Crni Gruja” i „Ranjeni orao”, a potom je glumio u brojnim televizijskim serijama i pozorišnim predstavama. Bio je i član grupe „Flamingosi” sa kojom je osvojio prvo mesto na takmičenju Beovizije 2006. godine. Glumac, voditelj i pevač umro je u svojoj 37. godini, kada je, već kao stasali glumac, mogao još mnogo da pruži i filmskoj i pozorišnoj publici.

Velimir Bata Živojinović

Izvor fotografije: narodne.net

Za Valtera smo verovali da je besmrtan, iako je dugo pre smrti bio bolestan. Nakon što mu je noga amputirana stanje mu se na kratko popravilo, ali nažalost, 22. maja, u 82. godini – izgubio je bitku. Živojinović je odigrao najviše uloga u čitavom regionu, a bio je svetski poznat po ulozi Valtera u filmu „Valter brani Sarajevo”, koji je mega popularnost doživeo u Kini. Živojinović je bio među osnivačima, a jedno vreme i predsednik Udruženja filmskih glumaca, kao i jedan od osnivača Filmskog festival u Sopotu. Dobitnik je dve nagrade za životno delo: Na prošlogodišnjem festu „Beogradski pobednik” i „Slavica”, a u dva navrata i „Zlatne arene” Jugoslovenskog filmskog festivala u Puli i brojnih drugih priznanja.

Milorad Mandić Manda

Izvor fotografije: ibalkan.net

Svi su bili šokirani kada je 15. juna, tokom izvođenja predstave na sceni pozorišta UK „Vuk”, usred premijere dečije predstave „Petar Pan”, iznenada preminuo veliki glumac. Odigrao je brojne uloge u filmovima poput „Lepa sela, lepo gore”, „Ivkova slava” i mnogim drugim, kao i u serijama „Selo gori, a baba se češlja”, „Bolji život”… I u pozorištu je bio veoma aktivan i cenjen, a bio je i televizijska ikona za decu, vodeči dečije emisije. Manda je imao šećer i problem sa visokim pritiskom. Pretpostavlja se da ga je ubio infarkt u njegovoj 56. godini.

Napustili su nas i Dušan Golumbovski prepoznatljiv po ulozi beskrupuloznog Ozrena u seriji „Bolji život”, Đorđe Jelisić čuveni pop Spira iz filma „Pop Ćira i pop Spira”, Ivan Bratković Plišo poznat po ulozi u seriji „Kud puklo da puklo”, Slobodan Santrač najbolji strelac u istoriji srpskog fudbala, Duško Korać, novinar i sportski komentator RTS-a, Denis Čabrić basista grupe Regine i Dragana Ćosić, novinarka Studija B.

Jedno je sigurno, ove legende zauvek ćemo pamtiti.

Izvor naslovne fotografije: thepoetryponds