Upoznajte svoj novi organ – intersticijum

0
1513

Da li smo svedoci neverovatnog naučnog napretka?

Prema novoj studiji objavljenoj  u Scientific Reports-u, čovek više nema 79 organa, već 80. Novootkriveni organ je navodno i najveći ljudski organ, te je tako svrgnuo kožu sa prvog mesta! Istraživači iz NYU Medical School i Mont Sinai Beth Istrael Medical Center hrabro izjavljuju da je novi organ, na engleskom nazvan „interstitium” – vezivno tkivo između unutrašnjih organa koje se sastoji od mnoštva kanalića ispunjenih tečnošću i prostire se po celom telu – ispod kože, oko vitalnih organa, arterija i vena, između mišića.

Kada su Nila Tisa (Neil Teise), koautora studije i profesora patologije sa Univerziteta u Njujorku, pitali kako bi se nešto što se nalazi na toliko mesta moglo nazvati organom, Nil odgovara da intersticijum zadovoljava oba kriterijuma: ima jedinstvenu strukturu i jedinstvenu funkciju.  Stoga je možda bolje reći da je reč o sistemu organa, poput kardiovaskularnog ili limfnog sistema.

Oko kanalića ispunjenih tečnošću nalaze se snopovi kolagena i elastina koji ih štite. Tečnost iz kanalića ulazi direktno u limfni sistem, što može objasniti zašto se ćelije zahvaćene kancerom toliko brzo šire kada jednom uđu u limfni sistem.

Naučnici veruju da intersticijum služi kao amortizer udaraca koji štiti organe od cepanja i kidanja pri njihovom svakodnevnom kontrahovanju i širenju. Uoastalom, pošto laboratorijski nalazi pokazuju da snopovi kolagena proizvode elektrilčne impulse, Tis smatra da se isto dešava u kanalima intersticijuma dok se organi i mišići kontrahuju. To bi moglo objasniti zašto neku ljudi osećaju olakšanje pri alternativnim tretmanima (akupunkturi i miofacijalnoj masaži) gde se vršenjem pritiska na određeni deo tkiva oslobađaju bola.

Zašto je tako dugo ostao tajna?

Do upoznavanja sa intersticijumom je došlo tek sada, delimično zato što se njegova struktura ne može videti kada je tkivo ravno – a to je uglavnom način kako se tkivo posmatra pod mikroskopom. Kada naučnici pripremaju uzorak tkiva za analizu, oni koriste razne hemikalije da bi ga očistili od viška tečnosti. Zbog toga se tečnost i ćelije intersticijuma teško mogu uočiti.

Ipak, u proleće 2015. godine, istraživači su došli do otkrića kada su  testirali novu medicinski tehnologiju – mikroskop koji analizira živo tkivo. U ovoj proceduri, instrument nalik sondi sa kamerom koja se ubacuje kroz grlo pacijenta omogućava analizu unutrašnjosti organa. Istraživači, koji su koautori pomenute studije, videli su nešto što do sada nikada nisu – međusobno isprepletane kanaliće ispunjene tešnošću.

Ovo otkriće otvara brojne mogućnosti za istraživanja. Najverovatnije će se prvo istraživati retka bolest jetre za koju se sumnja da počinje baš u kanalima intersticijuma. A zatim će se intersticijum istraživati redom – ćeliju po ćeliju, organ po organ, mišić po mišić.

Naslovna fotografija: pinterest.com