“Sirenini koraci” – Remek-delo svetske modne kinematografije

0
813

“Pasos de Sirena” (In search of the mermaid) je filmsko ostvarenje mladog španskog pisca i direktora reklama Manuel Portil-a (Manuel Portillo) koji je vodio kampanje za velike brendove kao što su Revlon, Red Bull, Heineken, Sony Music…

Na jedan potpuno nekonvencionalan i inspirativan način, Manuel Portilo je ovim jedinstvenim projektom zadivio veliki broj kampanja prestižnih modnih brendova.
Najpoznatiju marku španske obuće “Hispanitas”, osnovane 1925. godine, prezentovao je “reklamom” u vidu tri kratka filma:

“Pasos de Sirena” – “In search of mermaid”, The craftsman” i “A long road”.
Tri kampanje, tri priče koje nas vode u prošlost, ulaze u svet španske mode više nego ikada, naglašavajući kvalitet, sofisticiranost i posvećenost marke u svakom pogledu.
Kao ova poznata španska kompanija, i druge velike kompanije kao što su Prada ili Armani, uvele su takođe prikazivanje ovih vrsta kratkih filmova za prezentovanje brenda, posebno za poboljšanje estetskog dela brenda.

Foto: pinterest.com

Film “Pasos de Sirena” predstavljen je na festivalu modnog filma “La Jolla” (The International Fashion Film Awards), jednom od najvećih filmskih festivala vezanih za modu, i nominovan u sedam kategorija sa brendovima poput H&M, Prada, Armani…
Festival je održan 2013. godine u San Dijegu (Kalifornija) a film je nominovan u kategorijama: najbolji film, najbolja režija, najbolja kinematografija, najbolji glumac, najbolja glumica, najbolja muzika i najbolja umetnička režija.

Osvojio je Oskara za najbolji Fashion film.

Foto: pinterest.com

 Šta je inspirisalo “Pasos the Sirena”(“Sirenine korake”)?

“More je to učinilo. Kada sam pogledao novu kolekciju marke “Hispanitas” proleće-leto 2013, mogao sam da vidim boje poput peska, akvamarina i korala, što me je podsećalo na naše primorske pejzaže, more i vesla koje vidimo u pejzažima sunčevih zalazaka. Mi smo brend rođen na Mediteranu, a za ovu sezonu smo se trudili da pojačamo taj indetitet. Izabrao sam žensku figuru Sirene, jer sam u sebi video mitsko biće povezano sa morem i istovremeno lišeno mogućnosti ‘hodanja’. Ta želja je bila ona koja nam je omogućila da izgradimo ovu malu ljubavnu priču.”, rekao je Manuel Portila.

Hispanitas

“U potrazi za sirenom” je priča o devojci koja jednoga dana slučajno pronalazi nepoznati kofer na obali okeana. Kroz svoj sadržaj, film realizuje priču o mornaru koji je žrtvovao svoj život kako bi otkrio mit o sireni. Iza savršenog jedinstva spektakularnih kadrova, poetične romanse, pozadinske muzike i prelepih reči, dešava se ljubavna priča dve osobe, koje se nikada nisu srele.

Ona – Rebeka Vilig (Rebeca Willig)

On -Jabel Balbuena (Jábel Balbuena)

Njen glas – Zahara Gordilo (Zahara Gordillo)

Njegov glas – Serđio Zamora (Sergio Zamora)

www.manuelportillo.tv

Naslovna fotografija – pabloclemente.com