Trophy Wife Barbie: Lutka koja je rekla ne kalupima

0
1482
Trophy Wife Barbie: Lutka koja je rekla ne kalupima

Jedna moderna Barbika je rekla ne nametnutom idealu. Ona je razvedena, pije, puši travu, ima arsenal ružičastog oružja i ne usteže se da vam pokaže srednji prst. Ona je Trophy Wife Barbie, čedo kanadske konceptualne umetnice Annelies Hofmeyr.

Ako ste kliknuli na ovaj tekst, velike su šanse da pripadate onoj generaciji koja je odrastala igrajući se sa igračkama, a ne sa tabletom. Ako sam u pravu, šanse su još veće da je bar jedna od tih igračaka bila Barbika, najpoznatija lutka na svetu. Sve moje drugarice su ih obožale, a znam i neke dečake koji su ih potajno pozajmljivali od sestara. Barbika je prva koja nam je postavla ideal lepote, isti onaj koji će nam kasnije prodavati lutke sa naslovne strane. I ne samo da nam je pokazala kako treba da izgledamo, Barbika nam je predstavila kompletan životni stil (ne znam za vas, ali ja sam kao dete kukala što ne mogu da dobijem Barbie auto, kućicu i sve moguće aksesoare).

Sa rastućom popularnošču, došle su i kritike, pre svega jer je lutka devojčicama davala nerealnu sliku o tome kako žensko telo treba da izgleda, a zatim jer je predstavljala lice američkog sna – što se odnosilo na pomenuti idealizovani bezbrižni životni stil. I pored svega toga, Barbika je postala više od lutke – ona je globalna ikona i simbol američke kulture s kraja prošlog veka. I nastoji da to bude i danas.

Današnja Barbie (izazivam vas da nađete prodavnicu igračaka u kojoj se ova lutka ne prodaje) pokušava da ide u korak s vremenom tako što dobija realističniju figuru i prikazuje žene različitih rasa, kako bi svaka devojčica mogla da nađe lutku sa kojom bi se poistovetila. Ipak, ideal one dugonoge plavuše sa kojom smo se igrali u detinjstvu kao da nam je ostao urezan u mozak.

Međutim, nedavno se pojavila i jedna buntovnica. Trophy Wife Barbie nosi stereotipe koji su joj drugi nametnuli, ali odbija da živi po njima. Njen cilj je da istakne ograničenja tih stereotipa, da preispita rodne probleme i moderni ženski identitet. Konkretno, to čini baveći se svakodnevnim problemima poput celulita, oznaka za toalet, tabua koji se tiču menstruacije i depilacije (da, ona ima dlake ispod pazuha) i golotinje na društvenim mrežama. Annelies je u jednom intervjuu objasnila da je izabrala baš ovu lutku jer joj njena ikonografija omogućava da zaobiđe cenzuru i progovori o mnogim gorućim pitanjima savremenog doba. Kako kaže, i dalje joj se nisu javili proizvođači originalne Barbike, ali je interesuje šta misle o njenoj interpretaciji njihovog slogana Možeš biti sve (#YouCanBeAnything).

Za još fotografija posetite “njen” Instagram profil.