Tronicbox – povratak osamdesetih

0
1119

Čini se da su devedesete godine našle svoje mesto i u našoj dekadi. Od muzike, mode, žurki pa čak do načina razmišljanja – ova era je uspela da istraje do današnjih dana. Ne samo da istraje, već je postala imperativ u mnogim domenima života i razonode. Voleti devedesete je opšti trend.

Ali šta je sa osamdesetim godinama? One su pomalo zapostavljene, iako su bile kreativnije, šarenije, plodonosnije u svakom smislu. Zato danas kada spomenemo osamdesete nema negativnih konotacija, a prve asocijacije na datu reč su tregeri, duboke pantalone, mini val, disko.

U moru istovetnih, isplivao je jedan drugačiji. Njegovo ime je Džeri Šen (Jerry Shen), a stoji iza YouTube profila pod imenom Tronicbox. Začetnik je novog muzičkog pravca 80’s remix koji trenutno popularne pesme pretvara u prave hitove osamdesetih. Žanr je nastao upravo iz nostalgije za tim godinama, ali i kao bojkot sadašnjih muzičkih tendencija.

Tronicbox je napravio izuzetne remikse koji su postigli ogromnu slušanost za kratko vreme – najpoznatiji među njima je svakako remiks pesme “What Do You Mean?” Džastina Bibera, sa skoro pet miliona pregleda. Neki čak tvrde da je remiks daleko bolji od originala. Ko je dakle Džeri Šen?

google.com

On je običan momak, kako sam kaže. Poreklom je iz Kanade, a bavi se programiranjem. Oduvek je voleo muziku – u srednjoj školi je svirao skoro sve instrumente dok se na kraju nije opredelio za saksofon. “Rođen sam u kasnim osamdesetim, tako da sam taman propustio sve iz te ere i bio podjednako iznenađen idejom da se napravi takav remiks Bibera”, kaže Šen, “moraš da ideš tamo gde niko ne gleda.”

Razlog uspeha ovog, ali i drugih remiksa leži u činjenici da je popularna muzika na neki način homogenizovana, repetitivna. Tako se spoj pop muzike sa melodijom osamdesetih lepo uklopio i doneo brojne fanove Šenu. Pored Bibera, tu su i remiksi izvođača poput Arijane Grande, Rijane, Due Lipe, Eda Širana, Lejdi Gage i mnogih drugih.

google.com

Ono što je Šenu draže od uspeha jesu pružene prilike da upozna brojne talentovane ljude iz svih domena sa kojima planira da raste i da eksperimentiše. Popularnost je lepa, ali mu ona nije cilj. Jedino u šta je siguran je da će Tronicbox imati još mnogo novih remiksa, od kojih će neki sigurno biti veliki hitovi, a neki, naravno, potpuni promašaji.

Poslušajte kako to zvuči.

Naslovna fotografija: YouTube screenshot