The Carters – porodica, pare, rasizam

Omiljeni multimilijarderski afroamerički predstavnici bogatstva i moći – Beyoncé i Jay Z – izbacili su prvi zajednički album pod nazivom Everything is Love, i to usred zajedničke turneje. Album slavi ljubav, porodicu, novac, moć, a kritikuje rasizam. I možda teme albuma nisu inovativne – jer zaista, šta još tu ima da se kaže? – Karterovi, kako sebe nazivaju u albumu (The Carters), su u prepoznatiljivom, vrhunskom brend menadžment maniru, dali albumu novu dimenziju. Evo i kako.

(Muzički gledano album je zakoračio u hip hop vode više nego u r’n’b, te tako na njemu možete čuti Beyoncé kako repuje rame uz rame sa svojim suprugom. No o tome drugom prilikom.)

Porodica i ljubav

Nakon iskrenog iznošenja prljavog bračnog veša u javnost albumom Lemonade iz 2016. godine, Beyoncé je stekla titulu (crne) kraljice; ali čak ni kraljicama nema garancije da ih muškarac neće prevariti zbog neke tamo Becky with the Good Hair. Feminizam je bio u prvom planu. Voli sebe, a njemu Boy bye i srednji prst. S druge strane, Jay Z je sopstvenu ispovest pretočio u prošlogodišnji album 4.44, polomio se deklamujući izvinjenja i kritike upućene sebi. Mea culpa trenuci su preplavili album koji se svodi na sledeće: „Da, ispao sam kreten, molim te, oprosti mi.”

A onda, ni godinu dana kasnije, Jay i Bey izbacuju zajednički album u kome slave svoj brak, svoju ljubav, svoju proodicu. Album-ispovesti su urodile plodom. Ističu da se osećaju snažnije kad su zajedno, da je porodica ključ, i premda ni u jednom trenutku ne kažu kako održati porodicu (mudro su se ogradili od pseudonauke i davanja saveta), uporno naglašavaju da usponi i padovi nisu bili uzaludni – oni su sada ponovo srećno zaljubljeni. Porodica je opet njihov oslonac.

When life gives you lemons, a ti gledaj pa zaradi. Ako neko zna da profitira na preljubi, to su Karterovi.

twitter.com

Novac, moć, luksuz

Večere od tričavih par hiljada dolara, odmori na Arubi, brzi Lamburginiji, prijatelji koji su bolji od tvojih/mojih/svačijih, iznajmljivanje Luvra za snimanje spota… O količini novca kojom raspolažu se priča. Mega par slavi svoje mega bogatstvo koje će im doneti još mega količinu para na mega turneji. Čak su im i čukun-čukun-čukun unuci bogati. I bahati. Crna deca preplaviće Forbsove liste u budućnosti. Naizgled površno, ali…

Sociopolitička strana

Jay Z i Beyoncé uvek govore o rasizmu u svojim pesmama. Oni su umetnici i aktivisti koji se bore protiv nepravde nad crnačkim stanovništvom, protiv policijske okrutnosti, protiv nepravde i neravnopravnosti nadležnih organa i sudstva. Siromaštvo i diskriminacija su neretko lajtmotiv čitavog albuma.

U spotu za APESH*T  otvoreno kritikuju prevagu Belih nad Crnim u umetničkim delima izloženim u Luvru, okruženi trupom crnih plesača. O novcu i moći pevaju ne da bi se hvalili, jer njima nisu bitni statistički podaci, pregledi i trendinzi. Beyoncé  i Jay Z mu daju novu dimenziju – zbog novca i moći njihov dom je siguran i njihova deca mirno spavaju, za razliku od njegovog detinjstva kakvo je Jay Z imao. U trenutku kada je samohrano roditeljstvo toliko rasprostranjeno i kada se svako malo govori o vanbračnom detetu tog-i-tog repera, Karterovi odlučuju da veličaju porodicu koja opstaje uprkos problemima. Suptilna sociopolitička nota je primetna na albumu Everything is Love. Oni su sada kritičari društva. Smelo ću dodati, nalik angažovanim pesnicima nekada.

Politička angažovanost, životni problemi kao izvor zarade, borba protiv rasizma, bez lažne skromnosti… Ne znam da li je sve ljubav, ali biznis svakako jeste.

Naslovna fotografija: pinterest.com