Terry Richardson: Seks kao uslov za fotografisanje?

Za njegova dela često kažu da se graniče sa vulgarnošću, dok ih drugi smatraju čistom umetnošću. Bela pozadina, četvrtaste naočare i modeli u što provokativnijim pozama. Već zvuči poznatije? U svetu fotografije, jedan od najkontraverznijih umetnika – Teri Ričardson (Terry Richardson).

Još od početka karijere, Teri kroz svoja dela provlači dozu erotike. Ima već izgrađen prepoznatljiv stil, gde modele fotografiše na belom zidu, uglavnom ne mnogo obučene i sa minimalno detalja. Kako i sam voli da kaže, da bi stvorio upečatljivu fotografiju nije potrebno mnogo. Dovoljno je da je tu telo i uz njega neki detalj poput voća, sladoleda ili ogledala.

Prateći njegove editorijale, lako se može uočiti kako utiče na onog ko se nalazi ispred objektiva. Od potpunog stajlinga, već na sledećoj slici, model je sa manje odeće na sebi. I to može ići do granice potpune golotinje.

Postoji nekoliko ponavljanja u Ričardsonovom radu. Od belog zida, kome je i dalje dosledan, do fotografija u kojima ističe ljudsku svakodnevicu. Od najobičnijih scena gde ljudi pričaju, jedu, do ponovo onih ekstremnih, gde fotografiše scene tokom seksualnog čina. U njegovoj knjizi pod nazivom ,,Terryworld’’ , koju je izdao 2004. godine, objavljene su sve fotografije bez cenzure.

Nekoliko puta bio je optuživan, navodeći se da je silio modele da se uključe u neželjene seksualne odnose sa njim, dok ga druga strana njegovih saradnika brani i govori potpuno suprotno. I pored toga, neke manekenke i dalje šire glasine da je za saradnju sa njim primaran uslov seks.

Na kraju svakog foto šutinga, Teri tradicionalno pravi portret modela sa svojim (u svetu mode već poznatim pod nadimkom ,,Terry Richardson” ) naočarima. U nekim situacijama, čak ih totalno obuče i maskira u sebe, i tako fotografiše. Potom se i on pridruži, i slikanje završe osmehom na zajedničkoj fotografiji.

Izvor fotografija: terryrichardson.com

Save

Save

Save

Save

Save