Ona nosi pliš

Velvet, somot, pliš ili baršun, nazovite ovaj materijal kako hoćete, ali zaključak je isti – u njemu ćete uvek izgledati kraljevski. Ovaj materijal se u prošlosti smatrao luksuzom, jer se jedino pravio od svile, a danas, zahvaljujući razvijenoj modnoj industriji, izrađuje se od raznih jeftinijih sintetkičih materijala, ali i od prirodnih, poput pamuka.

Postojanje pliša datira još od 14. veka i napravljen je u indijskoj pokrajni Kašmiru, a dolaskom u Evropu postao je glavni modni izbor kraljevskih porodica, pogotovo engleskom kralju Ričardu II, koji je zahtevao da ga sahrane baš u ovom materijalu.

Ove jeseni, pliš se vratio u prvi plan i doživljava svoj ponovni modni vrhunac kroz skoro svaki odevni komad, sa akcentom na čizme, bilo da se radi o poludubokom ili modelu preko kolena. Pojavljuje se najčešće u crnoj boji, ali nećete pogrešiti ni ako se opredelite za smaragdno zelenu, ljubičastu, teget, roze ili crvenu nijansu. Vaš stajling će odisati elegancijom, glamurom i sve oči će biti uprte u vas.

Za one smelije, preporučuju se i aksesoari – plišane rukavice, torbice i široke čoker ogrlice, a svoj sekskipil ćete najbolje iskazati u haljini ove tkanine, sa tankim bretelama, koja je aktuelna i u zimskoj sezoni.

Model: Naja Srećković

Fotograf: Stefan Ćulafić

Save

Save

Save

Save

Save

Save

Save