Sziget festival: sloboda, leto i Kendrik Lamar

0
702

Uleteo je na scenu uz dim i stihove:

“I got, I got, I got, I got
Loyalty, got royalty inside my DNA
Cocaine quarter piece, got war and peace inside my DNA
I got power, poison, pain and joy inside my DNA
I got hustle though, ambition, flow, inside my DNA
I was born like this, since one like this
Immaculate conception…”

I sve što me je do tada nerviralo, nekako više nije bilo toliko bitno: to što je million stepeni (a ja loše podnosim vrućinu), što mi se znoj sliva niz lice, što me bole noge, ramena i leđa (nemam 60 godina, nego sam nosila sve što mi je trebalo za ta dva dana u rancu, po principu omnia mea mecum porto; zato je on, zakonom logike, bio malo poteži), što izgledam kao da me je poplava izbacila, što me guraju sa svih strana i što smo u tim uslovima čekali 40 minuta. Jedino što sam tada osećala je emocija i energija koju delim sa 60-70 hiljada ljudi, i zahvalnost što sam baš tu, baš tada, u tom trenutku. Znate onaj citat koji se jedno vreme pojavljivao apsolutno svuda, i glasi ovako: “This one moment when you know you’re not a sad story. You are alive. And you stand up and see the lights on the buildings and everything that makes you wonder. And you’re listening to that song. (…)  And in this moment, I swear, we are infinite.”  – e, baš takav nekakav osećaj je u pitanju.

Takođe, nikad neću zaboraviti kad sam stajala sa tolikom masom ljudi, i svi smo kao jedan, sa sve Kendrikom na čelu, iz sveg glasa pevali, opet i opet, “WE GON’ BE ALRIGHT”. To je bio jedan od onih trenutaka kad zaboraviš na sve gluposti i probleme i pomisliš „jebote, možda i hoćemo”.

Dalje su se ređale pesme sa novog albuma kao što su LOVE., ELEMENT. i naravno, HUMBLE., ali i stari, dobri hitovi – već pomenuti Alright, Money Trees, King Kunta, Bitch, Don’t Kill My Vibe i drugi.

(P.S. Snimak većine ovih pesama možete videti ovde. Nije profesionalno sniman – dakle, kvalitet nije baš blistav – ali svakako je bolji nego videi koji su mojih ruku delo.)

Onda se, nakon jedva sat vremena nastupa, zahvalio i napustio binu. Nakon dozivanja publike, dotrčao je još jednom da na bis je izvede All Of the Stars. Zatim se pozornica defnitivno zamračila. Glavni utisak: bilo je lepo dok je trajalo (naglasak na dok je trajalo).
Tako da smo nas četvoro krenuli dalje, da vidimo šta sve to „ostrvo slobode” ima da ponudi.

Ali, pre nego što nastavim sa tekstom: ako ne znate o kome sam do sada pisala, dozvolite mi da vam ga ukratko predstavim.

Kendrik Lamar (Kendrick Lamar) je američki reper i tekstopisac, rođen 17. juna 1987. godine u Komptonu, Kalifornija. Smatra se za jednog od najboljih repera 21. veka; poznat je po svojim politički osvešćenim tekstovima (česte teme su položaj crnih ljudi u Americi, njihovo osnaživanje i društvena nepravda) i umeću pripovedanja. Od 2012. godine, kad je uspeo da potpiše ugovor sa velikom izdavačkom kućom, izdao je 3 albuma: Good Kid, m.A.A.d. City, To Pimp A Butterfly & DAMN.
Među velikim brojem nagrada koje je dobio, izdvaja se 11 Gremija i jedan Pulicer (zbog koga je, u toku nastupa, na ogromnom video bimu bilo ispisano PULITZER KENNY).

Vratimo se sada Sziget-u.
Ako vas zanima (a iako vas ne zanima, ipak ću vam reći), to mi je omiljeni muzički festival.
Prva stvar na koju vredi obratiti pažnju je neverovatan line-up, na kom se nalazi za svakog ponešto: od popa, preko roka i repa, pa do, recimo, džeza i fanka. Dakle, nije loša (ni previše udaljena) alternativa ako volite festivale, ali ne i trubače, šatre i opštenarodna veselja, a niste ni ljubitelji elektronske muzike.

Reč sziget na mađarskom znači ostrvo, jer je festival smešten upravo na jednom od ostrvaca na onom delu Dunava koji protiče između Budima i Pešte. Osnovan je pre 25 godina sa idejom da se stvori zajednica iz snova, gde se kulture mešaju na najbolji mogući način. (Zato sami sebe zovu „Ostrvo slobode”.)

Sad, da li je to postignuto – ne znam, ali na ostrvu defnitivno postoji neka pozitivna, festivalska atmosfera. Svi na su mladi, opušteni, i došli iz raznih delova sveta.

Neka od imena koja su nastupala ove godine – pored Kendrika – su Lana Del Rej (Lana Del Rey), Arctic Monkeys, Šon Mendez (Shawn Mendes), Dua Lipa, Gorillaz, Liam Galager (Liam Gallagher) i Cigarettes After Sex. Međutim, na raspolaganju imate mnogo više od koncerata.

Možete i da idete na plažu, skačete bandži, prisustvujete malom milionu žurki, gledate pozorišne i cirkuske performanse, posetite izložbe, da se ogrejete oko logorske vatre, čak i da se venčate (u pitanju ne mora da bude vaš dečko/devojka; možete da razmenite zavete i sa limenkom piva).

Ide vam se? I meni, opet.
Do sledećeg puta!

Fotografije: Dunja Jovanović