Sve ono što ne morate, a trebalo bi da znate o Mundijalu u Rusiji

Svetsko fudbalsko prvenstvo je uz Olimpijske igre najgledaniji sportski događaj na planeti. Milioni ljubitelja najvažnije sporedne stvari na svetu broje sitno do početka 21. po redu izdanja Mundijala koji se odražava u najvećoj zemlji sveta – Rusiji. Od 14. juna do 15. jula gledaoci će imati prilike da vide najbolje 32 reprezentacije u ovom trenutku (ne gledajući FIFA rang listu) koje će se boriti za naslov svetskog šampiona i na četiri godine u svojim vitrinama imati prelepu „boginju“.

Svakako da je Mundijal u Rusiji najveće sportsko takmičenje u 2018. godini. Lista favorita nije duga, pa se kao glavni favoriti izdvajaju Brazil i branilac titule – Nemačka. Ne treba zaboraviti mladu i perspektivnu reprezentaciju Francuske, Španiju koja sa ovom trofejnom generacijom hvata poslednji voz za još koji uspeh i Argentinu čija će igra zavisiti od raspoloženja Lionela Mesija, jer je ovo možda poslednji turnir na kome će nastupiti jedan od najboljih fudbalera današnjice.

Ipak, svi se potajno nadamo da će neka reprezentacija iz drugog plana da pomrsi konce favoritima. Većina tipuje na aktuelnog prvaka starog kontinenta Portugal ili će Belgija konačno dokazati da ima zlatnu generaciju.

Ovo je prvi Mundijal koji se održava u nekoj zemlji istočne Evrope i prvi put je domaćin Rusija, geografski najveća zemlja na svetu.

Svetsko prventsvo u Koreji i Japanu 2002. godine bilo do sada jedino održano u dve zemlje. Predstojeći turnir u Rusiji biće takmičenje na dva kontinenta – Evrope i Azije.

Zvanična maskota turnira izabrana je preko online glasanja. Predstavlja vuka, ime joj je Zabivaka, a dizajnirana je od strane stidentkinje Ekaterine Boharove.

Razdaljina između najistočnije i najzapadnijeg grada domaćina, Ekaterinburga i Kalinjigrada, iznosi preko 2.415 kilometara. Poređanja radi, na istoj razdaljini se nalaze Moskva i London.

Reprezentacije koje su obezbedile učešće na završnom turniru (njih 32), ugostiće 11 gradova na 12 stadiona. Moskva je jedini grad sa dva stadiona – Lužnjiki i Spartak. Dom fudbalera Rusije, Lužnjiki može da primi 81 hiljudu gledalaca i biće stadion na kome će se odigrati prva i finalna utakmica.

Prethodnih 20 izdanja Mundijala osvajale su reprezentacije sa samo dva kontinenta. Evropljani se mogu pohvaliti da su 11, a južnoamerikanci 9 puta pokoravali svet.

Broj navijača se iz godine u godinu povećava. Računajući od Urugvaja 1930. do poslednjeg Mundijala u Brazilu 2014, najveća poseta bila je u zemlji karioka, čak 53 hiljade gledalaca po meču. Još kada se tome doda i 3,2 miliona ljudi kraj malih ekrana, dolazimo do zaključka da su svi navijački rekordi oboreni 2014. godine.

Brazil ima pet osvojenih titula, ali je i jedina reprezentacija kojoj je to dva puta za redom pošlo za rukom (1958. i 1962). S obzirom da aktuelni šampion Nemačka spada u uži krug favorita, ima šanse da ponovi uspeh južnoameričke selekcije.

Sve reprezentacije koje su se pele na pobedničko postolje sa klupe su bile predvođene selektorom iz svoje zemlje.

Selektor Urugvaja Oskar Vašington Tabarez ovu reprezentaciju predvodi četvrti put na Mundijalima, što ga stavlja na listu rekordera.

I za kraj, kakav bi to turnir bio kada se ne bi dobro naplatio uspeh. FIFA pobedniku, odnosno budućem svetskom prvaku, dodeljuje 35 miliona dolara, dok drugoplasirani dobija deset miliona manje. Naravoučenije, koja god reprezentacija da se plasirala, zaradila je samo od učešća 8 miliona dolara!

Izvor fotografija: architecturaldigest.in