Suši i sve što o njemu treba da znate

Svakog godišnjeg doba postoji pregršt razloga da svoje nepce odvedete na put do Japana. Njihova kuhinja je već nekoliko godina prisutna na domaćoj gastronomskoj sceni, i u međuvremenu je postala pravi hit. Verovatno ste i sami do sada primetili brojne restorane koji na svome meniju imaju suši, najpoznatiji specijalitet japanske kuhinje. Ako ste već postali ljubitelj, evo još nekoliko stvari koje možda niste znali:

  • Ljudi često misle da se naziv suši odnosi samo na rolnice od pirinča sa sirovom ribom. Ovaj termin zapravo označava jelo koje se sastoji od kuvanog pirinča sa dodatkom pirinčanog sirćeta i dodatka pirinču (neta). Neta dodaci mogu biti sirova ili termički obrađena riba, plodovi mora, povrće, pa čak i voće. Serviranje isključivo svežeg i sirovog mesa naziva se sašimi i ovaj specijalitet se često pogrešno naziva sušijem.
Autor fotografije: Stefan Đaković
  • Makizuši (rolovani suši) je naziv za oblik koji se danas najčešće sreće, odnosno za rolnicu umotanu nori algom. Postoji više vrsta makizušija: futomaki – debela rolnica, hosomaki – tanka rolnica, temaki – ručna rolnica, uramaki – izvrnuta rolnica.
  • Prvobitni oblik sušija naziva se narezuši i izgledao je nešto drugačije od suši rolnica kakve danas najčešće srećemo. Riba u narezušiju je fermentisana zamotavanjem u kiseli prinač, dok u modernom sušiju riba nije fermentisana, te je samim tim on bliskiji današnjem fast food-u. Moderni oblik sušija stvorio je Hanaja Johej u 19. veku, a sa prodorom na evropsko i američko tržište unete su nove modifikacije.
Autor fotografije: Stefan Đaković
  • Suši se obično servira sa ukiseljenim đumbirom, soja sosom i vasabijem. Svaki od ovih dodataka ima specifičnu namenu: đumbir služi da pročisti nepce između dva zalogaja i olakša varenje, dok soja sos i vasabi služe kao začini. Soja sos se koristi za umakanje, i preporučuje se da umačete onu stranu na kojoj je neta dodatak, a ne pirinač, jer on upija previše sosa. Uloga vasabija je dvostuka – on deluje i kao zaštita od mogućeg trovanja, zahvaljujući svojim antibakterijskim svojstvima. Vasabi se ne koristi jedino uz nigiri, jer ga ova vrsta sušija već sadrži.
  • Ako ste mislili da se suši jede samo sa štapićima, niste u pravu! Ako niste savladali upotrebu štapića, nemojte da vas to sprečava da se prepustite čarima ovog specijaliteta. Suši možete jesti i „rukama“, i to bez bojazni da vas neko gleda čudno, ovo je takođe ispravan način. Nigiri i maki rolnice se tradicionalno jedu prstima, dok jedino za sašimi važi pravilo da se uvek jede sa štapićima.
Autor fotografije: Stefan Đaković
  • Ova vrsta hrane ne samo da je ukusna, već je i izuzetno zdrava i pogodno deluje na vašu liniju – suši ima nizak procenat masti, visok procenat proteina, vitamina i minerala. Pored toga, riba i ostali plodovi mora obiluju omega-3 masnim kiselinama, koje na više načina korisno utiču na zdravlje.

Autor fotografija: Stefan Đaković

Save

Save