Sudar kultura – svakodnevni život istoka i zapada

0
1207

Predrasude i stereotipi koje nosimo o drugoj, nama stranoj kulturi su neizbežni. Ova dva fenomena toliko su rasprostranjena jer pojednostavljuju i banalizuju kulturu koju opisuju.

Čak i kada učimo strani jezik, prvi korak ka spoznaji kulture tog jezika jeste utvrđivanje stereotipa i njihovo otklanjanje. Način na koji se moderna didaktika (nauka o nastavi) bavi destereotipizacijom ostavićemo za neke druge, malo stručnije, prilike.

Siyu, mlada devojka iz Pekinga, uporedila je na duhovit način stereotipe o kineskoj kulturi sa kojima se susrela tokom svog desetogodišnjeg iskustva koje je stekla putovanjima i školovanjem u Americi, Engleskoj i Francuskoj.

Kako sama navodi, većinu ljudi koje je upoznala jeste zanimalo da saznaju više o Kini, mada su joj svi davali slične epitete: komunistička, zagađena, bez Fejsbuka. Iako ovi epiteti nisu u potpunosti bez pokrića, Siyu je želela da dočara i prikaže svakodnevni život u Kini putem serije stripova pod nazivom Tiny Eyes, u kojima upoređuje istočnjački i zapadnjački način života. Kroz duhovito upoređivanje elemenata svakodnevice, autorka prikazuje kako u istoj situaciji različito reagujemo  i razmišljamo u zavisnosti od kulture kojoj pripadamo.

 

Fotografije: Instagram screenshots // @tinyeyescomics