Šta vas pokreće? – Zakon akcije i reakcije

Koliko vama znači inspiracija kao pojam u životu? Ja bih rekla znači stvaranje jedne pesme, jednog portreta, jedne modne kreacije, jedno ostajanje širom otvorenih očiju do zore, jedan uspešan koncert, jedno osvajanje najvišeg vrha, jednu pretrčanu trku, neka naučena pravila igre i oblikovanje našeg najboljeg izdanja.

Često čujemo da je neko bio inspirisan nečim/nekim pa je iz toga proisteklo neko umetničko delo, ostvario se neki veliki životni cilj, doguralo se izvan postavljenih očekivanja.

Činjenica je da u svima nama proradi “ono nešto” kada dobijemo nalet inspiracije.

Razmislite malo o svim situacijama iz kojih je proizašala neka vaša tvorevina. Vratimo se jedan korak unazad. Šta je to što je izazvalo upravo taj nalet? E to *nešto* što se krije u pozadini vašeg pogona koji pokreće čitav vaš unutrašnji mehanizam – ne ispuštajte iz vidokruga.

I čaša koja stoji na stolu ima svoj podmetač.

Ukoliko ustanovite da nakon provedene noći pod vedrim nebom, u ljuljašci na tremu svoje vikendice osećate elan da stvarate – uvek se rado vraćajte tom mestu.

Ako prilikom posete izložbe slika nepomično stojite pred iscrtanim platom, dok se u vašoj glavi odvija scenario o onome što biste i sami svojim rukama napravili  – postarajte se da u što većoj meri budete okruženi takvim stvaralaštvom.

Upravo ste probali preukusno jelo čije začine ne možete do kraja da spoznate, ali vas kopka može li bolje od ovoga. Sigurno možete da napravite ukusnije. Pola sata kasnije eto vas u kuhinji, sa lepljivim prstima od brašna, i osmehom na licu. Ovo je bolje od svega što ste dosad probali. Jer je proizvod VAŠE kreacije.

Saživeli ste se sa knjigom koju čitate, ma, kao da ste je vi pisali. Dubok uzdah. Koliko je tu pouka koje bi vam olakšale život da se njima vodite. Pa, šta vas sprečava da ih primenite? Zar ne shvatate da ste upravo pronašli svoju inspiraciju da uradite nešto i menjate svoju svakodnevicu?

Sanjali ste neku melodiju koja vas proganja ceo dan, odmah zatim prva stvar koju ste čuli ujutru jeste pesma na radiju koja neodoljivo podseća na tu melodiju. Kada biste samo mogli sami da proizvedete taj zvuk. Ne znate kako, nemate talenta. Nađite tu pesmu na You Tube-u, potražite tutorial kako da naučite da je odsvirate. A onda? Onda se igrajte. Neumorno. I noću i danju. Menjajte tonove. U potpunosti uplovite u svet vaših interesovanja. Nađite šta je to što vam pasuje.

pexels.com

Sve što pomislite možete da ostvarite. Gde je caka?

Nađite svoje nadahnuće.

Nađite svoj vetar u leđa da vas pomera unapred kada se nesvesno čvrsto držite nogama na tlu. Ne krijte se uvek od kiše. Par kapi mogu da vas osveže. Budite spremni da koristite sva svoja čula. Gledajte prodorno u ta dva oka, duboko udahnite miris ruža, upijajte zvuke taktova novootkrivene pesme, uhvatite čvrsto ruku koja jedina veruje u vas i polako otapajte u ustima dotada nespojive ukuse.

Svi mi imamo podjednake šanse da menjamo stvari, popravljamo, stvaramo, gradimo i ponosno stojimo iza svojih dela. I što je još bolje od svega, zapravo imamo priliku da ih jasno i glasno zovemo našim delima.

Naučila sam da slušam svoju intuiciju, i od tada mi ništa ne izmakne tako lako. Osim ukoliko ne želim svesno da pustim jer znam da će tako biti bolje.

A vi? Ne želite samo da sanjate?  Želite da opipljivo u svojim rukama držite plodove svog rada?

Potrudite se da na dnevnom nivou budete inspirisani. Ne bežite od onoga što vam noćima odnosi san. Prepustite se. Kakav je osećaj? Ako je tako dobar, zašto vas onda tako kratko drži? Jer stalno želite nešto drugo, i sanjate nešto novo, i eto ga začarani krug. Međutim, ni ova naša planeta zemlja ne stoji u mestu. Kada bi baš svaki dan bio isti, kako bi se održao taj žar u očima?  Sitnice ne bi značile tako mnogo, ciljevi ne bi bili tako primamljivi, a želja ne bi bila želja.

A šta nas drugo drži u životu nego neiscrpno nadahnuće i želja?

Autor fotografija: Stefan Ćulafić