Šestorka koja je ostala uskraćena za Oskara

0
811
Šestorka koja je ostala uskraćena za Oskara
Foto:laurenoevents. com

Oskar je pravi godišnji spektakl koji iz godine u godinu okuplja milione gledalaca i to sve u čast filmske industrije i odličnih glumaca. Mesecima pre, ali i posle same dodele priča se kako o (potencijalnim) dobitnicima, tako i o onima koji su ostali uskraćeni za ovo prestižno priznanje.  Danas vam predstavljamo šest velikih glumaca koji još uvek nisu dobili Oskara.

Glen Klouz (Glenn Close)

Činjenica da Glen Klous nije osvojila najcenjeniju filmsku nagradu neshvatljiva je ako se uzme u obzir da je za Oskar bila nominovana čak šest puta, od toga tri puta uzastopce, od 1983. do 1985. godine. Mnogi smatraju da je najviše oštećena za uloge u filmovima “Fatalna privlačnost” i “Opasne veze”, koje se i danas smatraju legendarnim.

LONDON, ENGLAND – SEPTEMBER 19: Glenn Close attends a special screening of “The Girl With All The Gifts” at Vue West End on September 19, 2016 in London, England. (Photo by David M. Benett/Dave Benett/WireImage)

U više od 40 godina karijere, Klouz je postala trostruki dobitnik Emi nagrade, trostruki dobitnik Toni nagrade, a njen talenat je nagrađen i sa dva Zlatna globusa. Slavna glumica će morati da sačeka bar godinu dana do sledeće šanse da osvoji svoju prvu Oskar statuetu. Njen najnoviji film “The Wife”, koji je oduševio sve na Međunarodnom filmskom festivalu u Torontu ove godine, biće zvanično izdat 2018. godine.

Ejmi Adams (Amy Adams)

Ova 43-ogodišnja glumica iza sebe ima pet nominacija za prestižnu nagradu. U periodu od 2008. do 2012. godine dobila je epitet “kraljice sporednih uloga”. Prvu nominaciju za Oskara za glavnu žensku ulogu dobila je 2014. za ulogu u filmu “Američka prevara” za koju je nagrađena Zlatnim globusom.

Foto: wallpaperscraft. com

Više od činjenice da do sada nije osvojila nijednog Oskara, mnoge je začudilo to da Ejmi za fantastičnu ulogu u filmu “Dolazak” iz 2016. nije ni bila nominovana. Da ne pominjemo da je u 2016.  imala još jednu zapaženu glavnu ulogu u filmu “Noćne zveri”, koji je stekao ogromnu popularnost širom sveta i bio glavni hit našeg FEST-a.

Sigorni Viver (Sigourney Weaver)

Sigorni Viver još je jedna u nizu glumica s nekoliko nominacija za zlatnu statuu. Njena sjajna karijera počela je još 1979. u filmu “Oslmi putnik”. Glumica je 1989. godine bila nominovana u dve kategorije. Nominaciju za najbolju glumicu zaslužila je za ulogu u filmu “Gorile u magli”, a pobegla joj je statua i za najbolju sporednu glumicu u filmu “Zaposlena devojka”. Akademija nije bila impresionirana ni njenom ulogom u filmu “Osmi putnik 2” dve godine ranije.

Foto: pixel.nymag

Sigorni smo ovog leta imali prilike da vidimo i u Marvelovom univerzumu, gde je sjajno odigrala svoj zlokobni lik u seriji “Defendersi”.

Robert Dauni Junior (Robert Downey Jr.)

Robert Dauni Junior jednom prilikom je izjavio: “Osećam se kao autsajder u ovoj (filmskoj) industriji. Valjda zato što sam toliko lud.” Verovatno ga ni jedna izjava ne opisuje bolje. Nakon velikog uspeha filma “Čaplin”, za koji mu je izmakla nagrada Oskar u kategoriji “najbolja glavna muška uloga”, Dauni Junior je došao na glas više kao problematična osoba, narkoman i pijanac, a manje kao nadareni glumac.

Foto: HDWallSource

Ko zna, možda je Akademija ovog holivudskog glumca preskočila zbog godina provedenih u zatvoru i na rehabilitaciji i 2009. godine, kada je nominovan za najboljeg sporednog glumca u filmu “Tropska grmljavina”.

Harison Ford (Harrison Ford)

Harison Ford je najpoznatije uloge ostvario kao Han Solo u tri filma “Zvezdanih ratova” i kao Indijana Džouns u četiri nastavka istoimenog filma. Neverovatno je da, i pored svoje reputacije i uspeha, među svojim glumačkim nagradama nema nijednu zlatnu statuu, a osim toga, bio je samo jednom nominovan i to za najboljeg glumca u filmu “Svedok” iz 1986.

Foto: latimes.com

Prognozira se da bi Fordu nominaciju mogao da donese njegov aktuelni film “Blade Runner 2049”, pa tako možda dobije priliku da osvoji Oskara.

Rejf Fajns (Ralph Fiennes)

Njegovo ime smo proteklih meseci često viđali u domaćoj štampi, budući da je britanski glumac u septembru ove godine dobio srpski pasoš kao znak zahvalnosti zbog snimanja u našoj zemlji. Pamtimo ga po fantastičnim ostvarenjima u filmovima “Šindlerova lista” i “Engleski pacijent”, pa čudi što on nikad nije dobio Oskara.

Foto: HollyWood.com

Fajns je bio nominovan za najboljeg i za sporednog glumca, ali je oba puta s dodele otišao praznih ruku. Iste sreće bio je i na dodelama Emi nagrada i Zlatnih globusa, no 1995. godine biva nagrađen Toni nagradom za ulogu Hamleta u istoimenoj predstavi. Možda mu baš film o čuvenom baletanu Rudolfu Nurejevu, koji je snimao u Srbiji, donese sledeću nominaciju i eventualnu pobedu.

Izvor naslovne fotografije: laurenoevents. com