Revolucija arhitekture: Prvi rotirajući oblakoder na svetu

0
908
Revolucija arhitekture: Prvi rotirajući oblakoder na svetu

Jedna od najuzbudljivijih građevina ikada – 1,273 metara visok rotirajući neboder pronašao je svoj dom, i to gde drugde nego u Dubajiu.

Gradnja “Dinamične kule” je najpre predložena za Njujork još 2008. godine od strane Dejvida Fišera (David Fisher), pripadnika projekta Dinamyc Arhitecture’s-a.

Kula se sastoji od spratova konstruisanih tako da svaki daje širok pogled na čitavu okolinu. Na ovim spratovima ne samo da ćete moći da se rotirate već će vam pružiti i prelep pogled  u krugu od 360 stepeni.

“Jednom prilikom sam primetio da je sa određenog mesta moguće videti East River i Hudson River, obe strane Menhetna… Tada sam pomislio u sebi: Zašto ne bismo rotirali ceo sprat? Tako će svi moći da vide obe reke, kao i katedralu Svetog Patrika (Saint Patrick’s Cathedral ),” rekao je Fišer na sajtu Dinamyc Arhitecture’s-a.

Stanovnici ovog nesvakidašnjeg solitera ipak neće posmatrati Menhetn, već Persijski zaliv i horizont Dubajia. Imaće i mogućnost da pomoću glasovnog automata kontrolišu brzinu kojom se njihov sprat okreće.

Ako projekat zaživi trebalo bi da bude gotov do 2020. godine.  Svaka nekretnina kretala bi se od 4 – 40 miliona dolara (s tim da razumno očekujemo ovo drugo).

Nesumnjivo je da prospekti ove rotirajuće kule mogu da budu prava revolucija u arhitekturi.Posle ovog projekta, izgleda da će obične zgrade sazdane od cigli i metala polako krenuti na put zaborava.

“Arhitekta bi trebalo da dizajnira zgrade koje se prilagođavaju osnovnim životnim potrebama”, objašnjava Fišer. On dodaje da bi prostor trebao da bude usklađen sa svakodnevnim ljudskim funkcijama i potrebama koje se svakodnevno menjaju,  kao i osećajem za lepo koji treba da se konstantno razvija.

Fotografije: dailymail.co.uk, telegraph.co.uk