Putevima Marka Pola

Ime Vijena Kamrota vam sigurno ništa ne znači. I dok se budete pitali o kome se radi, ova sedemdesetidvogodišnja italijanka upravo korača „putem svile“ ka ostvarenju svog velikog cilja dugog 22000 kilometara.

Da nikada nije kasno za ovakvu vrstu putovanja dokazuje i sama Vijena. Na ovo dugo putovanje odlučila se iznenada i u sopstvenoj organizaciji na isto krenula 26. aprila. Polazna tačka bilo je venecijansko ostrvo Lazareti. Vijenin cilj ovog putovanja je da podstakne zene, naročito njenih godina, da nikad ne odustaju. Njen moto je “nije tačno da možemo da radimo šta želimo, već da možemo sve da postignemo”.

actualnewsmagazine.com

Ovo nije prvo „ludačko“ putovanje ove italijanke. Pre trideset godina obišla je delove Amazonije, Patagonije i Tibeta. Išla je na putešestvije po rodnoj Italiji inspirisana putovanjem nemačkog pisca Getea. I baš na tom putu, rodila se ideja o „svilenom“ pešačkom poduhvatu.

Simbolično za početak putovanja je odabrala Veneciju, rodni grad Marka Pola u želji da će kao i on kroz ovo, kako je planirala, trogodišnje putovanje stići do Kine i Pekinga.

polishnews

Vijena se dugo godina bavi planinarenjem i kajakom, tako da je spremna i u punoj kondiciji krenula u novi izazov.  Planirala je da na ovom putu prođe kroz nekoliko evropski i azijskih država – Srbiju, Tursku, Azerbejdžan, Iran i Kazahstan.

Iako će sama preći hiljade kilometara, ova vremešna italijanka kaže da se neće osećati usamljeno, jer će se tokom putovanja upoznati sa raznim narodima i kulturama, bez obzira što nijedna od njih nije slična italijanskoj. Kao turista ambasador, Kamrota ima za cilj da i Italiju kulturološki približi drugim narodima.

abruzzolive.it

Neka ovo njeno, ma koliko nezamislivo izgledalo putovanje, bude podstrek mlađim generacijama da upoznaju svet iz više uglova. Ne samo posećivanjem znamenitih spomenika i građevina, već i uranjanjem u život gradova koje obilaze.

I tako, iz dana u dan, Vijena Kamrota ponosito korača i sa nestrpljenjem najavljuje novi cilj. Pre samog puta u Kinu, izjavila je da – “ako dođem do Pekinga do mog 75. rođendana i živa se vratim, proputovaću svet”.

P.S. Dok s rečima pune pasusi ovog teksta, Vijena je već prošla kroz našu zemlju noseći pun kofer utisaka. Za naše medije je izjavila – „U Srbiji se osećam kao kod svoje kuće. Ljudi su gostoprimljivi i uvek spremni za nova upoznavanja”.

Italijanka nije mogla da odoli tradicionalnoj srpskoj trpezi za koju kaže da je preukusna.

Vijena Kamrota u Nišu
balkannews.ba

Naslovna fotografija: asteiran.net