Prve i poslednje slike poznatih umetnika

Njihove najpoznatije radove videli ste u muzejima i galerijama, na najrazličitijim sajtovima i blogovima, a i u udžbeniku iz likovnog (ako ga je neko uopšte kupovao). Ali, da li ste se ikada zapitali kako su počeli, ili na čemu su radili pred smrt?

Vinsent van Gog

Prvu sliku, “Ljudi koji jedu krompir”, naslikao je 1885. godine, kojom je mračnim tonovima prikazao težak život seljaka.

sekkyoku.deviantart.com

Poslednja, pod nazivom “Korenje drveća”, već liči na Van Goga kog poznajemo – jasne, jarke boje i izraženi potezi četkicom.

pinterest.com

Klod Mone

“Pogled sa Ruele” naslikao je 1858, sa samo 18 godina. Iako ga poznajemo kao oca impresionizma, njegovi počeci bili su vrlo bliski realizmu.

pinterest.com

Od 1840. pa do 1926. godine radio je na svojim voljenim “Vodenim ljiljanima” (iliti “Lokvanjima” kako ih mnogi prevode, ali meni uz tako genijalno – i meni omiljeno – delo ne ide tako obična reč. Kao da se zove “Patofna”) i to je ujedno bilo i njegovo poslednje delo.

pinterest.com

Salvador Dali

Prvi radovi ovog neobičnog umetnika bili su vezani za njegov rodni grad, Figueras. Danas se tamo nalazi njegov muzej, u čijoj izgradnji je i sam učestvovao. Prva slika ovog avangardnog umetnika zove se “Pejzaž blizu Figuerasa”, nastao 1910. godine.

theartstack.com

Poslednja nosi ime “Lastin rep” iz 1983, šest godina pre njegove smrti. Inspiracija je pronašao u “Teoriji katastrofe”, matematičara Renea Toma, koja je govorila o tome kako minimalne promene u određenim okolnostima mogu da dovedu do ogromnih promena.

regnum.ru

Frida Kalo

Prvi u dugom nizu autoportreta ove umetnice nastao je 1926. godine. “Autoportret u ljubičastoj haljini” naslikala je za tadašnjeg dečka, Alehandra Gomeza Ariasa.

fridakahlo-art.tumblr.com

Poslednju sliku pod nazivom “Živeo život” završila je samo šest dana pre svoje smrti,
1954. godine.

artsy.net

Pablo Pikaso

Počeo je da stvara još kao dečak. Godine 1890. (on je imao devet) nastao je ovaj crtež. Predstavlja čoveka na konju u borbi bikova.

artypin.com

Poslednji rad, “Autoportret koji se suočava sa smrću” nastao je 1973, devet meseci pre nego što je zaista i umro.

clubcarmelita.com

Endi Vorhol

Njegove poznate Kembel supe iz 1962. godine njegov su prvi rad izložen u galeriji. Ukupno ih ima 32, za svaku vrstu supe. Trenutno se nalaze u muzeju MoMA u Njujorku.

forbes.com

Godinu dana pred smrt, 1986, nastalo je njegovo poslednje delo, “Šezdeset tajnih večera”.

artibune.com