Formula 1 nekad i sad

Sve se menja, pa tako i Formula 1. Nova lica, ista strast. Starih vozača koji su plenili više nema. Zamenjeni su nekim novim klincima, ništa manje kvalitetnim i ništa manje vrednim naše pažnje, sa samo jednim pitanjem. Kao i u slučaju fudbala i „modernog fudbala“, da li je formula izgubila svoj šarm?

Sedmostruki prvak Mihael Šumaher i dalje vodi borbu za život (Foto: img.thedailybeast.com)

I dalje tu ima veterana. Zvučna imena poput Kimija Raikonena, Felipea Mase ili Džensona Batona su i dalje prisutna. Odmah uz njih tu su aktuelni šampion Hamilton, kao i Fetel i Alonso. Ove sezonu obeležila je trka između dva vozača. Iako je delovalo da će se Fetel okititi svojom petom, na kraju je ipak Luis Hamilton osvojio svoju četvrtu šampionsku titulu i nagovestio veliku borbu sa Nemcem za narednu godinu. Od ostalih vozača najviše se istakao Valteri Botas. Finski takmičar je morao da opravda poverenje Mercedesa i zameni jedinog Nika Rozberga. Uspeo je da pobedi na tri Velike nagrade (u Rusiji, Austriji i UAE), dok je njegov tim bio najbolji na čak 12, pre svega zahvaljujući sjajnim izdanjima Hamiltona.

Hamilton je ove godine osvojio svoju četvrtu šampionsku titulu (Foto: skysports.com)

Rivalstvo između Britanca i Nemca je, po mišljenjima stručnjaka, preko potrebno današnjoj Formuli 1. Daleko od toga da su ostali vozači nevažni za šampionat, ali rivalstvo je nešto na čemu počiva ovaj sport. Svaka epoha je imala svoja dva vozača, nekada i više, koja su se pitala za sve. Od pedesetih godina i dominacije Argentinca Fanđa nad Italijanima  u vreme kada se vozilo bez pojasa, sa otvorenim kokpitom i kacigama bez vizira, preko sedamdesetih i duela Nikija Laude i Džejmsa Hanta, do kraja osamdesetih i velike četvorke koju su činili Ajrton Sena, Alan Prost, Najdžel Mansel i Nelson Pike.

Jedna od najčuvenijih fotografija u istoriji F1, duel Mansela (levo) i Sene (desno) na trci za Veliku nagradu Barselone 1991. godine (Foto: formula1.com)

Početak 21. veka bio je u znaku jednog čoveka, Mihaela Šumahera. Nemac je titulama iz 94. i 95. dodao još pet uzastopnih, i to u konkurenciji Rubensa Barikela, Dejvida Kultarda, svog brata Ralfa, Huana Pabla Montoje, Mike Hakinena, Žaka Vilneva, Jarna Trulija, Đankarla Fizikele, Marka Vebera… Kada čitate ta imena kao da ih je neko smišljao da budu baš za „najbrži cirkus na svetu“.

Fetel je opravdao etiketu „Šumaherovog naslednika“ sa 4 uzastopne titule u periodu od 2010. do 2013. godine (Foto: focus.de)

Ako bismo morali da izaberemo najzanimljiviju trku, to bi svakako bila ona koja je završila uzbudljivu sezonu 2008. godine. Jedan od najvećih trenutaka u istoriji sporta uopšte dogodio se na trci voženoj za Veliku nagradu Brazila, kada je Hamilton preticanjem na jednoj od poslednjih krivina uspeo da se domogne pete pozicije i sačuva titulu. Masa je bio u suzama i ispostavilo se da mu je to bila najveća prilika u karijeri da bude šampion.