Pronađeni ostaci Amelije Erhart?

0
965

Misterija nestanka Ameije Erhart do sada nije razjašnjena, ali jedan naučnik je uveren da već imamo – ili smo imali – dokaz koji bi mogao da nas povede u pravom smeru. Profesor antropologije Ričard Janc (Richard Jantz) je prilično ubeđen da su kosti Amelije Erhart pronađene na udaljenjom i izolovanom ostrvu, što se uklapa u objavljenu teoriju da je Erhartova umrla u izolaciji nakon što je sletela na pusto ostrvo.

Amelija Erhart je bila prva žena koja je samostalno preletela Atlantski okean 1932. u svojoj 34. godini. Ubrzo nakon toga, ova avanturistkinja je pokušala da preleti ceo svet. Međutim, na toj misiji koja se odigrala 1937. godine ona i njen navigator Fred Nunan su nestali s radara. Ljudi su godinama nagađali šta se dogodilo na poslednjem letu Erhartove, a sada jedna studija Univerziteta u Tenesiju tvrdi da je 13 kostiju, pronađenih na pacifičkom ostrvu Nikumaroro, pripadalo upravo njoj. Rezultati ove studije se suprotstavlja rezultatima forenzičke analize iz 1941. koja tvrdi da kosti pripadaju „niskom mišićavom Evropljaninu” – što je sumnjivo, jer je Erhartova bila vitka, a Nunan visok više od 1.82 metra.

Iako su ostaci kasnije izgubljeni, Janc je uspeo da na njima uradi analizu putem računarskog programa da bi odredio pol, poreklo i visinu.

Fred Nunan i Amelija Erhart

Pomenuti računarski program, Fordics, koriste forenzički antropolozi širom sveta. Kombinovani sa modernim kvantitativnim tehnikama. Jancovi podaci pokazuju da kosti sliče Ameliji Erhart više nego 99% ostale populacije, odnosno širokog uzorka uzetog za istraživanje.

Dr Dejvid Hudles (David Hoodless), direktor Centralne Medicinske škole u Fidžiju, vodio je originalnu analizu 1941. godine. „Možemo se složiti da je Hudles uradio najviše što su antropolozi mogli uraditi u to vreme, ali to ne znači da je njegova analiza tačna”, kaže Janc u studiji.

Pored kostiju, pronađena je i ženska cipela, koja je verovatno pripadala Erhartovoj, navigacioni instrument koji liči na onaj kojim se Nunan koristio, kao i flaša biljnog likera Bénédictine, koji je Amelija imala običaj da nosi.

Amerlija Erhart i Fred Nunan nestali su na putu ka ostrvu Howland. Mnogi veruju da je Erhartova ostala bez goriva dok je tražila ostrvo i da se zbog toga avion srušio i potonuo. Grupa istraživača, uključujući i Janca, smatra da bi Erhartova napravila prinudno sletanje pre nego što ostane bez goriva. Ostrvo Nikumaroro se čini kao najverovatnija opcija za to.

Još jedna teorija kaže da su Erhartova i Nunan sleteli na ostrva Saipan ili Marshall, a da su ih tu japanski vojnici zatočili, a potom i pogubili. Iako je bilo dosta nagađanja gde su tačno sleteli, nijedna teorija nije potvrđena.

Jedno je sigurno – misterija nestanka Amelije Erhart opstaje. Iako možda ne znamo razlog njenog nestanka, nauka će nam možda pružiti priliku da saznamo gde je završila. I kako Janc dodaje: „Dok ne dobijemo potvrdu da ostaci ne pripadaju Ameliji Erhart, najjači argument jeste da oni pripadaju upravo njoj.”

Naslovna fotografija: pinterest.com