Promocija monografije “Arhetip” Petra Meseldžije u KC GRAD

Monografija “Arhetip” Petra Meselžije, slikara, ilustratora i autora stripova, u izdanju izdavačke kuće System Comics iz Beograda, biće predstavljena u utorak, 27. decembra u 19 časova u Kulturnom centru Grad (na spratu).

Monografija “Arhetip – Umetnost Petra Meseldžije”  izbor je Petrovih slika nastalih u poslednjih trideset godina. Na promociji će govoriti David Vartabedijan, grafički dizajner, Igor Marković, urednik System Comics i autor, Petar Meseldžija.

Ulaz je besplatan.

Foto: Promo

Izvod iz teksta Dragana Bibina:

Petrov specifičan doprinos ogleda se u tome što nije napustio vrednosti naše tradicije, pa je njegov umetnički opus spona između nacionalnog duha i zapadne popularne kulture.
On je uspeo da u svojim slikama inkorporira širok raspon uticaja, od Paje Jovanovića, Uroša Predića, Frenka Frazete do Alana Lija, ali i mnogih drugih… Petar je uvek težio autorskoj samostalnosti, želeo je da dođe do sopstvenih spoznaja kroz teme koje ga podstiču na pisanje i slikanje.
Jedna takva tema se posebno ističe. Radi se o arhetipu heroja i njegove avanture. U pitanju je kulturološko-psihološki fenomen prisutan u kolektivnoj svesti čovečanstva. Iako je univerzalan po karakteru, tj. primenjiv na svakog od nas, budući da u suštini govori o putu otkrivanja prave prirode čoveka, posebno je značajan za umetnike. Mi, takođe, prolazimo kroz faze herojske avanture mitskih razmera dok se prepuštamo neizvesnom putovanju od ideje, skice, brojnih studija, podslikavanja, kroćenja boje, pa do povratka kući sa par ožiljaka. Zatim nastupa osećaj da smo malo bolje upoznali svoju pravu prirodu.
Ako imamo sreće da na tom putu naiđemo na arhetip mudraca, onda smo pošteđeni frustrirajućeg lutanja. Za mnoge kolege Petar Meseldžija je upravo taj prijatelj mudrosti.”

Foto: Promo

O autoru:

Petar Meseldžija je rođen 1965. godine u Novom Sadu, u Srbiji. Karijeru je započeo 1981. stripom “Krampi” u Stripoteci, jednom od najpoznatijih strip-časopisa u našoj zemlji. Posle toga usledio je niz kratkih stripova i rad na “Tarzanu”. Diplomirao je na Akademiji umetnosti u Novom Sadu na odseku za slikarstvo.

Petar se preselio u Holandiju, 1991. godine. Ubrzo zatim, prestao je da radi stripove i posvetio se potpuno ilustraciji i slikarstvu. Tokom devedesetih slikao je plakate i čestitke za različite kompanije i ilustrovao je knjigu “Kralj Artur i vitezovi Okruglog stola” za Grimm Press, izdavača sa Tajvana. U Sjedinjenim Državama, Petar je naslikao jedanaest korica za seriju dečijh knjjiga fantastike kompanije Scholastic Inc. Takođe je sarađivao na knjizi “Srpske narodne bajke” izdavača Čarobna Knjiga iz Srbije. Među njegovim samostalnim knjigama izdvajaju se “Legenda o Baš-Čeliku”, knjiga njegovih stripova o Tarzanu, “Knjiga o džinovima”, “Marko Kraljević i zmaj”,  i monografija “ARHETIP – Umetnost Petra Meseldžije”.

Photo by John Fleskes, Izvor: petarmeseldzijaart.com

Petar je dobitnik mnogih nagrada, među kojima su i Nagrada umetničkog žirija na 59. Svetskoj kovenciji naučne fantastike 2001. godine u SAD; Srebrne nagrade za godine 1997, 2003. i 2018, te Zlatna nagrada 2009. izdanja Spectrum–The Best in Contemporary Fantastic Art; Zlatno pero Beograda 2017. godine i ULUPUDS-ove nagrade na beogradskom sajmu knjiga 2017. i 2022. godine.

Prvu samostalnu izložbu slika imao je 1998. godine u galeriji Tjalf Sparnaay u Amsterdamu. Takođe je učestvovao na mnogim grupnim izložbama u Srbiji, Holandiji i SAD. Njegova originalna dela mogu se naći u privatnim zbirkama u Srbiji, SAD, Holandiji, Velikoj Britaniji, Belgiji, Nemačkoj, Francuskoj, Kanadi, Italiji, Švedskoj, Australiji, Indoneziji i Hong Kongu.