Preporučujemo zabavne filmove za mlade sa Beldocsa 2019

U okviru dvanaestog po redu izdanja Međunarodnog festivala dokumentarnog filma Beldocs koji će se održati od 8. do 15. maja, biće prikazani i zabavni filmovi za mlade i sve one koji vole dokumentaristiku ovakvog karaktera. Reč je o filmovima koji na zabavan način predstavljaju nimalo lake ali inspirativne priče o životnim situacijama sa kojima se susreću protagonisti ovih filmova.

Preporučujemo vam film o Aurori, norveškoj pop-senzaciji čiji je talenat postao planetarno poznat dok je bila šesnaestogodišnjakinja, o baki Zuki iz Ukrajine koja nakon ankesije Krima, doživljava svoju zemlju kao drugu planetu, i bivšem mafijašu i bokserskom treneru iz zloglasnog Budimpeštanskog geta koji trenira siromašnu decu iz komšiluka od kojih se jedan od njih probija do borbe za titulu svetskog šampiona.

Jednom Aurora (Once Aurora)

Benjamin Langeland, StianServoss, Norveška, 2018, 52′
Festivali CPH:DOX 2019, DocNorway 2018

Aurora je pop-muzička senzacija iz malog grada u zapadnoj Norveškoj. Otkrivena je sa 16 godina, zatim je napustila školu i naredne godine provela na svetskoj turneji sa svojim prvim albumom. U dvadesetoj godini ona je na prelomnoj tački.

Dokumentarac govori o autentičnoj priči od trenutka kada je Aurora otkrivena, u njenih 16 godina, pa sve do ključne godine njene karijere, godine koja će definisati njenu budućnost  i kao umetnika  i kao osobe. Ovo je projekat o fenomenu Aurore, presijama i izazovima muzičke industrije, i borbi za pronalazak samog sebei svojeg mesta u svetu, i zadržavanja svog identiteta.

O rediteljima: Stian Servoss (rođen 1. jula 1986.) je reditelj i fotograf iz Bergena u Norveškoj. Stian je snimao i montirao muzičke spotove za neke od najvećih norveških umetnika. Počeo je da radi za Flimmer Film u proleće 2013. godine kao snimatelj.

Benjamin Langeland je norveški reditelj, montažer i snimatelj. Zajedno sa Stianom Servossom stvorio je intimni portret norveške pevačice Aurore. Film je imao međunarodnu premijeru na festivalu CPH: DOX.

Ponedeljak, 13.maj / 16.00 / Dom omladine Beograda

Moja baka sa Marsa (My Granny from Mars)

Alexander Mihalkovich, Belarus, Ukraine, Estonia, 2018, 83′
Festivali Ji.hlava 2019.

Nakon aneksije Krima, moja baka Zina, ukrajinka, morala je da se suoči s činjenicom da živi na “novoj Planeti”.  Iz mnogo razloga, došlo je vreme da donese ključnu odluku.

Moja baka Zina živela je u Ukrajini, Rusiji, Belorusiji, a nakon odlaska u penziju preselila se na Krim. Vesela i zapovednički nastrojena, ona je uvek bila ta koja je držala našu veliku porodicu na okupu. Nakon ukrajinske revolucije i pripajanja Krima Rusiji, dolaziti joj u posetu je postal beskrajno komplikovano. Porodica se razdvojila, Krim se pretvorio u “udaljenu planetu”, poput Marsa, a njegovo okruženje postalo je neprijateljsko prema baki. Isto staro mesto … s novom kulturom, simbolima države, muzike i propagande.

O reditelju: Alexander Mihalkovich ima sedište u Minsku, Belorusiji. Radi na ličnim dugoročnim fotografskim projektima, filmu, audio vizuelnim instalacijama i performansima. Alexander je zabrinut zbog prošlih i različitih istorijskih problema koji su povezani s modernimživotom. Anna Fox, profesorka na University for the Creative Arts at Farmhand (VB), Mihalkovicha naziva “kulturnim snajperistom” koji radi sa skrivenom istorijom. Prema rečima Paole Paleari, urednice časopisa YET, Mihalkovich se bavi monumentalnim konceptima poput istorije i politike, kolektivnog i ličnogpamćenja, tehnologije i tradicije.

Petak 10. maj / 20.00 / Muzej Jugoslovenske kinoteke – Kosovska, Q&A

Geto Balboa (Ghetto Balboa)

ÁrpádBogdán, Mađarska, 2018, 90′
Festivali Sarajevo 2018, Ake Dikhea? 2018. (Najbolji film), Budapest 2019.

Bivši mafijaš iz zloglasnog Budimpeštanskog geta već osam godina predaje boks siromašnoj deci iz komšiluka. Jedan od njegovih učenika se probija do borbe za titulu svetskog šampiona.

Misi Sipos (60), bivši pripadnik mafije iz 8. okruga, je dok se oporavljao u zatvoru nakon vatrenog okršaja s a rivalskom bandom, okrenuo Bogu i napustio svoju kriminalnu prošlost. Kao svoju ličnu “misiju” pokrenuo je bokserski klub lokalne zajednice usmeren na decu iz problematičnih porodica. Zoli Szabo (21) je jedno od te dece. On boksuje u amaterskoj ligi pod Misijevim uputstvom 6 godina. Zoli živi u jednosobnom stanu sa svojim ocem, maćehom, polusestrom i njegovom verenicom, koja je već trudna.

O reditelju: Arpad Bogdan, rođen 1980. godine, živeo je u sirotištu od svoje četvrte godine. Počeo je da radi kao glumac i pozorišni režiser, i organizovao je kreativne radionice za decu iz socijalno ugroženih porodica koristeći različite aspekte pozorišta, filma i književnosti. Njegov režijski debi, Happy New Life (2007), premijerno je prikazan u sekciji Panorama na Berlinalue 2007. i nagrađen je Posebnim priznanjem. Njegov najnoviji dugometražni igrani film “Genesis” premijerno je prikazan na Berlinale u 2018. godine i već je dobio brojne nagrade.

Utorak 13.maj / 20.00 / Muzej Jugoslovenske kinoteke – Kosovska Q&A